9 miljoen kijkers minder voor Oscars

Afgelopen weekend was het ‘showbizz time’ in Hollywood. Maar dat was niet te merken aan de kijkcijfers. Het gala lokte een magere 36,6 miljoen kijkers op de Amerikaanse televisie. Dat zijn er negen miljoen minder dan het voorbije jaar.

Het 87e Oscargala met presentator Neil Patrick Harris trok 16 procent minder kijkers dan vorig jaar, toen Ellen DeGeneres de show presenteerde. Met bijna 44 miljoen kijkers was de editie van 2014 de best bekeken in tien jaar tijd. Dit jaar was het allemaal een stuk minder. De kijkers waardeerden de show ook lager dan eerdere edities.

oscars

Een klap is het niet voor het steenrijke ABC Entertainment mediabedrijf. Het is een algemene tendens van de voorbije maanden die zich doorzet. De uitzendingen van andere prijzengala’s zoals de Grammy Awards en de Golden Globes lokten dit jaar ook minder kijkers dan de voorbije jaren. Het is dan ook de minst bekeken Oscaruitreiking van de laatste zes jaar.

Een andere verklaring voor het dalende aantal kijkers kan de oproep van een aantal groeperingen zijn die vroegen om de uitreiking te boycotten omdat er een gebrek aan “etnische minderheden” was onder de genomineerden. Bovendien viel presentator Neil Patrick Harris niet bij iedereen in de smaak.

Op Facebook en Twitter deden de Oscars het wel goed. Op Facebook hebben 21 miljoen mensen  58 miljoen berichten en reacties de wereld ingestuurd die over de meest prestigieuze prijsuitreiking ter wereld gingen.

NPH