Het authentieke Cuba

Recent begonnen gesprekken tussen de Verenigde Staten en Cuba om het embargo, dat in de jaren ’60 werd opgelegd, op te heffen. Voor heel wat Amerikanen wordt het eiland dan een potentiële vakantiebestemming. De typische handgerolde sigaren en Cubaanse rum zullen niet meteen verdwijnen, maar het Amerikaanse toerisme zal op termijn waarschijnlijk een invloed hebben. Nu is dus hét moment om het authentieke Cuba te ontdekken. Hieronder vind je enkele Cubaanse bestemmingen die zeker niet mogen ontbreken tijdens een bezoek aan het eiland.

Havana

Er is geen betere stad om de bewogen Cubaanse geschiedenis te ontdekken dan Havana. Vieja Havana, het historische centrum met zijn versterkte wallen is sinds 1982 erkend als cultureel erfgoed door UNESCO. Je kan er struinen door sfeervolle straatjes en langs  romantische pleinen, terwijl je koloniale monumenten en de favoriete bar van schrijver Ernest Hemingway ontdekt. De zee is nooit veraf dus je kan heerlijk uitwaaien met een wandeling langs de Malecón, een acht kilometer lange promenade waar je constant Amerikaanse oldtimers ziet passeren. Soms krijg je de indruk dat de tijd hier is blijven stilstaan. Een bewijs van recentere geschiedenis vind je op het Plaza de la Revolución, waar Fidel Castro toespraken gaf aan een miljoen Cubanen. Je vind er ook een torenhoge afbeelding van het bekende gezicht van Che Guevara.

Santiago de Cuba

De vroegere hoofdstad van het land, waar elk jaar in juli een spectaculair carnaval losbarst. Aan het levendige Parque Céspedes, dé ontmoetingsplek voor jong en oud, staan prachtige monumenten. Denk maar aan de Catedral de la Asuncón, de woning van dichter José Maria Heredia of het 16de-eeuwse huis van de Spaanse conquistador Diego Velázquez. Nog een must-see is het Castillio del Morro, een imposant kasteel in de baai van Santiago dat de stad beschermde van piraten. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn de begraafplaats van Santa Ifigenia en de Granjita Siboney, de boerderij waar Fidel Castro de revolutie begon.

Holguín

Columbus kwam hier aan land in 1492 en beschreef de kust als het mooiste land ooit aanschouwd door de mens. Holguín is een provincie aan de noordkust van het oosten van Cuba, met een gelijknamige provinciehoofdstad. Deze stad is de derdegrootste van Cuba en heeft een levendige sfeer dankzij de universiteit en het rijke culturele leven.

Het massatoerisme heeft de stranden, zoals Playa Esmeralda en Playa Pesquero, nog niet ontdekt dus je kan hier nog heerlijk relaxen. Bovendien is er vlakbij Playa Esmeralda een dolfinarium op de open zee, een unieke excursie die je absoluut moet meemaken! Doorheen de rest van de provincie heb je ook nog vele ecotoeristische mogelijkheden op het vlak van excursies.

Varadero

De parelwitte zandstranden van Varadero zijn wereldberoemd. Hier ontdek je het summum van Caraïbisch strandplezier. De hotels staan op hun sterren en pronken met uitgebreide sport- en recreatiefaciliteiten. Na een dag vol strand- en sportplezier kan je ’s avonds de bloemetjes buitenzetten in de talrijke bars en disco’s, die open blijven tot in de vroege uurtjes.

Trinidad

Nergens op Cuba vind je een koloniale stad die zo mooi bewaard is gebleven. Trinidad is een heusopenluchtmuseum dat bovendien deel uitmaakt van het UNESCO Werelderfgoed. Ezelkarretjes hobbelen er over de kasseien, langs pastelkleurige huizen, barokke kerken en groene parken. Op het Plaza Mayor, een prachtig pleintje met smeedijzeren bankjes onder hoge palmbomen, kan je de koloniale sfeer nog steeds opsnuiven. Het Museo Romántico geeft je een idee van de enorme rijkdom van de suikerrietplanters in de 19de eeuw en is ook zeker een bezoekje waard.

Verlang jij al naar een heerlijke mojito of cuba libre in het authentieke Cuba? Neem dan zeker een kijkje bij Neckermann. De reisplanner heeft een ruim aanbod aan rondreizen en hotels in Cuba!