Binnenkort alcoholverbod op Britse treinen?

Een veiligheidsinstelling van de Britse spoorwegen willen alcohol verbieden op de trein. Het wilt hiermee dronkaards beletten te vallen bij het in-en uitstappen. De Britse Rail Safety en Standards Board (RSSB) heeft een rapport uitgebracht waarin het pleit voor een verbod op alcohol op de trein. In de laatste tien jaar zijn volgens het rapport 21 van de 32 overleden passagiers gestorven door alcohol.

Niet iedereen is hier tevreden over. Zo heb je Bruce Williamson van Railfuture, die vindt dat het verbod “een drastische maatregel” is. “De meest voorkomende ongevallen zijn verwarde passagiers die struikelen als ze bezig zijn op hun tablet of smartphone,” zegt Williamson. “Vrouwen vallen ook vaker door ongemakkelijke of ongeschikte schoenen.” Campagnevoerders tegen het verbod zeggen dat cafégangers het niet zullen laten om vooraf eentje te willen drinken. En de auto nemen is geen optie. Ook voor de hardwerkende mens hebben critici iets te zeggen.”Hiermee straf je de verantwoordelijke reiziger af die een pintje wil drinken op weg naar huis na een lange dag werk.”

“Het is duidelijk dat dit geen prioriteit is voor de spoorwegen,” zegt Williamson. “Het is goed dat ze naar dit probleem kijken maar ik geloof dat er een verstandig beleid moet zijn. Zoals voor de bars, die mogen bij wet geen alcohol verkopen aan een dronken persoon. Maar het is waar dat er dronkaards roekeloos de trein opstappen. Anderzijds is het ook je recht om na een nachtje stappen de trein naar huis te nemen. Alcohol verbieden op de trein gaat voor mij een stapje te ver.”

De RSSB heeft dus nog genoeg werk voor de boeg om de criticasters de mond te snoeren. Of het verbod er uiteindelijk komt valt nog af te wachten.