Zou racisme bestreden kunnen worden met illusies?

Het is zo oud als de mens, maar het ontwikkelt zich elke dag nog. Beeld je eens in als we in een wereld zouden leven waar er een remedie was tegen vooroordelen en racisme. Onderzoekers van de Britse universiteit Royal Holloway in Londen en de universiteit van Barcelona komen aardig dichtbij.

“Door gebruik te maken van illusie-technieken is het verrassend eenvoudig om mensen te laten denken dat ze een lichaamsdeel met andere huidskleur hebben, of zelfs dat ze een ander lichaam hebben,” zegt Manos Tsakiris, professor psychologie aan de Royal Holloaway universiteit. Hij gelooft dat de illusie een groter bewustzijn creeërt.

Ze testten de vooroordelen van de deelnemers voor en na het induceren van de illusie.

“We willen de reactie van mensen zien als ze een lichaam met een andere huidskleur zien. Dat geeft ons een goede manier om hun impliciete raciale vooroordelen te meten. We kunnen bijvoorbeeld meten hoe bevooroordeeld mensen voor of tegen zwarte mensen zijn,” legt Tsakiris uit. “De volgende stap is de illusie opwekken dat een deel van hun lichaam een andere huidskleur heeft. Zo kan je bijvoorbeeld blanke deelnemers laten geloven dat ze een zwarte huidskleur hebben. Op het einde van de proef kan je opnieuw meten hoe hun impliciete ervaring verandert.”

De experimenten werken door middel van een stimulans op het gezicht of de hand van de deelnemer te vestigen. Het meten van raciale vooroordelen voor en na de experimenten toont een duidelijke afname van racistisch gedrag. Tsakiris zegt dat het mogelijk is om de studie in de echte wereld te gebruiken om bepaale soort gedragingen te veranderen.

“Ik denk dat dit echt een grote mogelijkheid is met de constante ontwikkeling van virtuele technologie en de financiele middelen zijn toereikend. Een goede zaak is dat we onze aanpak kunnen veranderen voor educatieve doeleinden,” voegde hij toe.

Geloof je er geen barst van?

Bekijk dan onderstaand filmpje: