YouTube lanceert maandag YouTube Kids

YouTube, dat al zeer populair is bij tieners, lanceert een applicatie voor kinderen. De nieuwste app van Google’s online video platform zal op Android smartphones en tablets beschikbaar zijn. Maandag wordt de app gelanceerd en worden shows voor kleuters, zoals ‘Thomas de stoomlocomotief’ en ‘Sesamstraat’ verwacht.

Op donderdagavond werd een screenshot van de applicatie op het internet gezet, waar ook zichtbaar was dat ‘Reading Rainbow’ en ‘Mother Goose Club’ en andere series voor kinderen zullen uitgezonden worden. De applicatie, YouTube Kids, is gratis en los van de YouTube mobiele app. Het ontwerp is kindvriendelijk, en grote, bolvormige pictogrammen zijn voorzien om complicaties te vermijden. Ouders kunnen ook bepaalde functies instellen zoals de tijdlimiet van het kijken, waarmee ze het kijkgedrag van hun kinderen beter in het oog kunen houden.

Het bedrijf is van plan om de nieuwe app op maandag aan te kondigen wanneer YouTube directeur Malik Ducard een toespraak houdt op de Kidscreen-top, een conferentie voor de entertainment industrie bij kinderen.

Bij de lancering van de applicatie is het enkel voor Android gebruikers mogelijk om YouTube Kids te zien. Het besturingssysteem dat door Google is gemaakt, laat het dus voorlopig niet toe om ook op Apple’s besturingssysteem iOS te werken. Hierdoor gaan gebruikers misschien afhaken. Ongeveer 1 miljard mensen gebruikt het besturingssysteem Android en een haf miljard iOS.

Het is nog onduidelijk of de applicatie veel geld gaat binnen brengen en of de partners geld gaan verdienen. Naar verluidt zou YouTube wel gewoon betalen voor de originele shows die voor het YouTube Kids kanaal worden opgenomen.