UV-stralen beschadigen de huid ook in de schaduw

door
Joris
Leestijd 2 min.

De UV-stralen van de zon blijven uw huid schaden als je in de schaduw zit. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Yale. Het huidpigment melanine, waarvan de hoeveelheid en het type onze huidskleur bepaalt, zorgt ervoor dat DNA-schade ook mogelijk is nadat je uit de zon bent gegaan. Die schade lijdt tot zonnebrand of huidkanker.

'Hiervoor dachten wetenschappers dat melanine enkel positief was omdat het de UV-stralen van de zon blokkeert. Melanine kan dus zowel goed of slecht zijn', zegt een professor van de Universiteit van Yale en leider van het onderzoek Douglas Bash.

In korte termijn beschermt melanine de huid tegen UV -stralingen. Maar nadat de onderzoekers de melanocyten, melanine producerende cellen, van muizen en mensen blootstelden aan UV-straling, bleek de straling het DNA te beschadigen. De DNA-beschadigingen traden niet alleen op het moment zelf op maar ook uren nadat de UV-lamp was uitgeschakeld. Nadat de huid werd blootgesteld aan de zon, bleven de effecten van de UV-straling nog meer dan drie uur werken.

Het DNA wordt beschadigd doordat de UV-straling twee chemische stoffen produceert die een elektron in het melanine activeren. De energie die dan vrijkomt, wordt geabsorbeerd door het DNA. De energie die voor problemen zorgt, ontstaat echter vrij langzaam waardoor de wetenschappers op zoek gaan naar een oplossing.

De onderzoekers willen een nachtcrème ontwikkelen die het risico op huidkanker zal verminderen. 'De belangrijkste les van ons onderzoek is dat je huid nog steeds in gevaar is wanneer je uit de zon gaat' zegt de professor. 'We smeerden ons altijd in met zonnecrème voordat we in de zon liepen. Nu moeten we ook een crème ontwikkelen die we kunnen gebruiken wanneer we uit de zon gaan.'