Duurste kaviaar ter wereld kost 36.000 euro

Een nieuw soort kaviaar uit Oostenrijk is de duurste ter wereld. Een theelepeltje visseneitjes van een ontzettend zeldzame albino steur omringd met goud kost ruim 36.000 euro.

De kostbare kaviaar, genaamd Strottarga Bianco, is uitgevonden door de Oostenrijkse viskweker Walter Gruell en zijn 25-jarige zoon Patrick. “De kaviaar is gedroogd, omringd met 22-karaat goud en vervolgens geraspt, totdat er een goudgeel smeerbaar poeder overblijft,” zegt Gruell. De Oostenrijker is zich ervan bewust dat de meeste burgers zich de kaviaar nooit kunnen veroorloven. “Het is zeker niet een product voor iedereen. Het is meer bedoeld voor koninklijken en rijke beroemdheden.”

De nieuwe kaviaar zou wel eens het duurste eten ter wereld kunnen zijn. Een kilo van het ‘witte goud’ wordt op een onwaarschijnlijke 271.000 euro geschat. De exclusiviteit zit hem in de albino steur. Een normale steur leeft normaal meer dan honderd jaar. Maar weinig albino steuren halen die leeftijd. Het ontbreken van melanine, het organisch pigment dat ze wit maakt is een genetische aandoening die hun leven beperkt. Het verklaart  waarom hun eieren het meest geavanceerde en dure voedsel in de wereld zijn geworden.

Zoon Patrick dankt het succes van de Strottarga Bianco ook aan de Oostenrijkse bergen. “De extreem hoge kwaliteit van het Oostenrijkse water dat rechtstreeks uit de Alpen komt, zorgt ervoor dat Oostenrijk de beste kaviaar kan serveren. We hebben geen enkele van de vervuilingsproblemen die andere landen wel hebben.” Om de Strottarga Bianco te maken heb je eerst vijf kilo kaviaar nodig, waar je een kilo van overhoudt nadat je hem laat uitdrogen. “Het is een van de redenen waarom het waarschijnlijk zo goed smaakt. Alvorens te drogen wordt de kaviaar speciaal gekruid en verliest het 80 procent van zijn gewicht,” voegde Patrick Gruell toe.

De voorbereiding voor een maaltijd is redelijk simpel eens het goedje klaar is. “De goudgele witte smeerbare poeder die we creëren wordt bij pasta, risotto of zelfs op geroosterd brood met boter geserveerd. Er is maar een geringe hoeveelheid nodig om de smaak te verspreiden. De smaak is zeer sterk en de maaltijd zal zonder twijfel naar verse vis smaken. De kaviaar wordt zeer fijn geraspt en gemengd met 22 karaat goud, dat in zeer kleine hoeveelheden een zeer positief effect op het menselijk immuunsysteem heeft,” zegt de 51-jarige Walter Gruell.

Om het goedje niet te exclusief te maken wordt een kilo kaviaar met korting verkocht aan 100.000 euro (in plaats van de 271.000 euro). Vader en zoon Gruell geloven dat ze op die manier meerdere mensen kunnen laten genieten van hun uitzonderlijk dure en geraffineerde eten. Binnenkort zal het nieuwe product bij enkele van de beste restaurants ter wereld verkocht worden in onder andere Dubai en Monaco.