Turkse zon tijdens de paasvakantie

De krokusvakantie zit er weer bijna op dus het is weer uitkijken naar de volgende vakantieperiode. Wie die week voorjaarsvakantie te kort vindt om eropuit te trekken, kan waarschijnlijk niet wachten tot de paasvakantie begint in april. Dat is trouwens een uitstekende periode om Turkije te ontdekken. In april is het er heerlijk vertoeven door het zachte mediterraanse klimaat. De brug tussen Europa en Azië biedt bovendien een onweerstaanbare combinatie van oosterse en westerse culturen. Ontdek hieronder het magische Turkije.

Istanbul

Zowel letterlijk als figuurlijk komen het oosten en het westen hier samen. De Bosporus is niet enkel de scheidingslijn tussen Europa en Azië, de zeestraat snijdt ook dwars door Istanbul zodat de stad op twee continenten ligt. Doorheen de geschiedenis van Europa is Istanbul altijd een belangrijke stad geweest. De Grieken kende de belangrijke stad als Byzantium, onder de Romeinen werd het Constantinopel. Constantinopel was vervolgens de hoofdstad van het Byzantijnse, en nadien het Ottomaanse, Rijk. In 1930 werd de naam officieel gewijzigd naar Istanbul.

Aan de oevers van de Bosporus kan je de diverse geschiedenis nog steeds herbeleven. Denk maar aan de magnifieke Aya Sophia. Oorspronkelijk was dat een Byzantijnse kerk, die de Ottomanen ombouwden tot een moskee. Of het majestueuze Topkapipaleis, dat de pracht en praal van de sultans zelfs vandaag nog tentoonstelt. De Blauwe Moskee, de enige moskee ter wereld met zes minaretten en de Grote Bazaar, de grootste overdekte markt met meer dan 4.000 winkeltjes, zijn ook zeker een bezoekje waard.

Turkse Rivièra

Strand, shopping, watersporten, wellness, golf, fietsen… de Turkse Rivèra biedt voor ieder wat wils. Een ruime selectie aan hotels, van budgetvriendelijke familiehotels tot superluxe all-inresorts zorgt er bovendien voor dat er voor ieder budget hier een vakantie op maat te vinden is. Wie graag de bloemetjes buitenzet, kan terecht in het levendige Alanya, dat met zijn vele bars en discotheken vermaak biedt tot in de vroege uurtjes.

Voor avonturiers is de Turkse Rivièra een uitstekende uitvalsbasis om uit te puffen na een excursie naar de antieke stadsruïne van Sagalassos of naar Aspendos, een stad uit de oudheid met het best bewaarde Romeinse theater. Ook een absolute aanrader is een uitstap naar de antieke stad Hierapolis en de beroemde kalkterrassen van Pamukkale. Het warme kalkhoudende water dat van de rotsen stroomt zorgt er voor een uniek, sneeuwwit uitzicht.

Bodrum

Bodrum heeft alles wat je van een succesvolle badplaats verwacht: een levendig, autovrij centrum, een mooie haven en prachtige natuur met verschillende mooie stranden. Wie er in actie wil schieten, kan er duiken, waterskiën, kanoën of jetskiën. Cultuur behoort er uiteraard ook tot de mogelijkheden. In Bodrum zelf kan je de middeleeuwse burcht of het archeologisch museum bezoeken maar het absolute hoogtepunt is waarschijnlijk een daguitstap naar Efeze.

Efeze is een van de belangrijkste archeologische gebieden in Turkije. Al meer dan honderd jaar wordt daar gegraven naar een antieke stad, die steeds beter zichbaar wordt. Vandaag de dag kan je er monumentale gebouwen als de tempel van Hadrianus, de bibliotheek van Celsus, de tempel van Artemis en de Mariakerk aanschouwen.

Cappadocië

De ongerepte en fabelachtige natuur maakt van Cappadocië misschien wel de mooiste streek van Turkije. Langs de legendarische zijderoute ontdek je spectaculaire landschappen, met unieke turfsteenformaties die de indruk wekken dat ze uit een sprookjeswereld komen. Andere delen van het uitzonderlijke landschap doen dan weer denken aan een maanlandschap.

De rotskerken in het openluchtmuseum van Göreme en de Feeënschoorstenenvallei zijn er absolute must-sees. De ondergrondse steden in Cappadocië als Kaymakli en Derinkuyu zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Cappadocië maakt niet voor niets deel uit van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een tocht door Cappadocië kan je bovendien prima combineren met een strandvakantie aan de Turkse Rivièra.

Zin om de paasvakantie door te brengen in Turkije? Je vindt sowieso jouw droomreis in het ruime aanbod van Neckermann!