Pendelaars blijven langer jong

Als je pendelen vervelend vindt, troost jezelf dan met de gedachte dat je dagelijkse reis van en naar je werk je jonger maakt. Volgens de relativiteitstheorie van Albert Einstein vertraagt de tijd als wij versnellen. Dat betekent dat treinreizigers bijvoorbeeld, minder snel ouder worden dan iemand die thuis zit. Het effect is weliswaar bijzonder klein. Een pendelaar spaart maar een paar miljoenste van een miljoenste van een seconde.

“De tijd is niet constant. Hoe sneller je reist, hoe langzamer de tijd voor jou tikt. Stel je een tweeling voor. Beide personen krijgen een zeer nauwkeurig uurwerk mee. Een van de twee stapt op een trein die aan ongelooflijke snelheden rijdt. De andere blijft thuis en beweegt veel trager. Als de persoon met de trein naar huis terugkeert, zul je zien dat de tijd op hun uurwerken verschillend is. Er zal minder tijd verstreken zijn voor de broer die de trein nam ten opzichte van de tweelingbroer die thuis bleef,” legt professor Bergin, fysicus aan het Trinity College in Dublin, uit. “Al is het effect wel minimaal. Zelfs een treinbestuurder heeft geen volledige seconde terugverdiend aan het einde van zijn carrière.

Professor Bergin vertelde tijdens de American Association for the Advancement of Science’s conference in San Jose dat hij met dergelijke inzichten ervoor wil zorgen dat gewone mensen ook leren genieten van natuurkunde.