Belg heeft een van de ongezondste eetgewoontes ter werld

door
Hans
Leestijd 2 min.

Dat Belgen verlekkerd zijn op wafels en chocolade is wereldwijd bekend. Maar dat hun eetgewoontes allesbehalve gezond zijn is nieuw. De 'Global Burden of Diseases Nutrition and Chronic Diseases Expert Group (NutriCoDE)' onderzocht in 197 landen de kwaliteit van de eetgewoontes van bijna 4,5 miljard volwassenen, of zo'n 90 procent van de wereldbevolking. België scoorde slecht in het onderzoek.

De studie, gepubliceerd in The Lancet Global, onderzocht tussen 1990 en 2010 de verbeteringen in diëten in 197 landen. Er was een kleine vermindering van de consumptie van ongezonde voedingsmiddelen en een verhoogde inname van gezonde voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit. Verschillende landen met lage inkomens - zoals Chad en Mali - scoorden het hoogst qua gezonde voeding. Ze consumeerden het meeste fruit, groenten, noten en volkorenproducten. Terwijl Europese landen zoals België en Hongarije en staten van de voormalige Sovjet-Unie - waaronder Oezbekistan, Turkmenistan en Kirgizië - bijzonder slecht scoorden. De studie toont ook aan dat wereldwijd de consumptie van groenten en fruit stijgt. Maar deze stijging werd ingehaald door een toename in consumptie van junkfood. Vorige studies over de kwaliteit van voeding onthulden grote verschillen tussen landen, maar deze keer merkten onderzoekers niet zulke grote verschillen op.

Leven in een welvarend land staat niet gelijk aan gezond eten. Mensen die in de VS, Canada, West-Europa, Australië of Nieuw-Zeeland wonen hebben de minst gezonde diëten. Dat komt door een toename van het consumeren van ongezond voedsel, zeggen de onderzoekers. In tegenstelling, in sommige landen van de sub-Sahara regio in Afrika en enkele landen in Azië - zoals China en India - is er geen verbetering in de kwaliteit van hun dieet in de afgelopen 20 jaar. De auteurs van de studie waarschuwen voor een zorgwekkende toename waarin gezonde eetpatronen voorbijgestreefd worden door ongezonde eetgewoonten.

"Tegen 2020 geven prognoses aan dat niet-overdraagbare ziektes de oorzaak zullen zijn van 75 procent van alle sterfgevallen. Het verbeteren van onze eetgewoontes is dus van cruciaal belang," zegt Dr Fumiaki Imamura, van de universiteit van Cambridge, die het onderzoek geleid. "Onze bevindingen hebben implicaties voor overheden en internationale organen wereldwijd. De verschillende eetgewoontes die we onderzoeken, op basis van gezond en ongezond voedsel, zijn een indicator voor beleidstrends inzake gezondheid, landbouw en de voedselindustrie. Het is essentieel dat er gereageerd wordt op verscheidene beleidsvlakken zodat mensen een optimaal dieet hebben en zo obesitas en ziektes voorkomen worden."

"Er is een bijzonder dringende behoefte om zich te concentreren op het verbeteren van kwaliteit van de voeding onder de armere bevolkingsgroepen," zegt Dr Dariush Mozaffarian, van de Amerikaanse universiteit in Tufts. "Als we niks doen zal ondervoeding snel worden overschaduwd door obesitas en niet-overdraagbare ziektes, zoals al te zien is in India, China en andere landen met een gemiddeld inkomen."

NutriCoDE is een doorlopend project dat voedingskundige informatie beoordeelt van meer dan 300 dieetenquêtes van over de hele wereld. De onderzoekers beoordelen verschillen per land, leeftijd, geslacht en het nationaal inkomen.