Medicijn voor rokers die niet gemotiveerd zijn om te stoppen, klinkt veelbelovend

Een molecule genaamd varenicline is effectief in het helpen van rokers om geleidelijk te stoppen met roken. Dat werd bewezen volgens een internationale studie gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. De studie werd gefinancierd door het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer dat de molecule in zijn drug ‘Champix’ gebruikt.

1500 rokers uit 10 landen namen deel aan het onderzoek. De rokers hadden aangegeven dat ze niet klaar waren om te stoppen met roken binnen 30 dagen, maar dat ze liever geleidelijk zouden stoppen, bijvoorbeeld over een termijn van drie maanden. Na zes maanden bleek dat de rokers die het medicijn met varenicline namen vier keer meer kans hadden om te stoppen met roken dan de controlegroep die behandeld werden met een placebo(32% vs 6.9%). Maar bij 3.7% werden er ernstige bijwerkingen vastgesteld terwijl dat bij de controlegroep maar bij 2.2% van de deelnemers het geval was.

“Deze klinische studie is belangrijk omdat het de weg opent naar de behandeling van ongeveer 14 miljoen rokers die niet meteen bereid zijn om abrupt te stoppen met roken, maar in eerste instantie hun verbruik proberen minderen om vervolgens volledig te stoppen,” zei Dr Jon Ebbert, co-auteur van de studie. “Het is een effectieve en veilige aanpak om het aantal mensen die permanent stoppen met roken, te verhogen.”