Seizoen 4 is coming…

Het vierde seizoen van Game of Thrones, de serie waar nog altijd iedereen het over heeft, is sinds deze week uit op dvd en Blu-ray. Het moment bij uitstek om de cast te gaan opzoeken in Londen.

Carice Van Houten: Ontdekt in ‘Zwartboek’, vertolkt Melisandre.

Heeft de serie je carrière in een stroomversnelling gebracht?

“Ze herkennen me nu op audities, da’s wel handig. Maar ik heb vooral een pak meer volgers op Twitter (lacht). Zelfs Snoop Dogg heeft het over mij, omdat mijn kapsel op dat van hem lijkt! (lacht)”

Wat is de dubbelzinnigheid van je karakter?

“Mijn personage is moeilijk te vertolken, omdat ik haar zelf eigenlijk ook niet helemaal begrijp. Ik denk graag dat ze alles doet met goede bedoelingen, ook al zijn haar manieren niet echt zachtaardig of leuk (lacht). Want anders speel ik gewoon de duivel, en dat is maar saai. Ik hoop echt dat er iets groter schuilt achter die façade, maar niemand begrijpt het voorlopig.”

Kan je al iets verklappen over seizoen 5?

“Het wordt doorslaggevend voor Melisandre. De kijkers zullen haar een beetje beter begrijpen!”

Sophie Turner: speelt Sansa Stark. Een sleutelpersonage, dat we het liefst van al eens goed door elkaar willen schudden omdat ze zo naïef en passief is. Maar het discrete, sombere meisje ontpopt zich beetje bij beetje tot een talentvolle manipulatrice.    

Sophie TurnerHeeft je personage je leven beïnvloed?

“Ik denk niet dat er iets van mijn personage een echte impact heeft gehad op mijn karakter. Gelukkig maar, want anders zou ik een wrak zijn (lacht). Ik bewonder natuurlijk haar kwaliteiten en soms zou ik zelfs wat meer – of minder – op haar willen lijken. Ik stop altijd wat van mezelf in mijn rol, maar eerlijk gezegd beïnvloedt het me niet.”

Hoe breng je de soms lange pauzes door tussen verschillende opnames?

“Het doet deugd om even niet depressief te zijn (lacht). En het is altijd weer thuiskomen achteraf.”

Ligt er veel druk op de actrices om naakt te acteren?

“Ik vind dat dat in een serie als Game Of Thrones nodig is, ook al zijn veel mensen het niet met me eens. Het is een weerspiegeling van de realiteit. In de middeleeuwen hadden vrouwen niet echt iets te zeggen. Hun lichaam was hun wapen, hun manier om macht en invloed uit te oefenen. Ik denk echt dat ze via seks en lust mannen konden manipuleren. En je mag niet vergeten dat er in deze serie meer seks zit dan in gelijk welke andere. Het is dus allemaal een kwestie van de juiste verhoudingen.”

Hoe ga je om met het planetaire succes?

“Het is alsof dit de normale gang van zaken is, want het is mijn eerste job. Ik kan dus niet vergelijken. Het is pas als alles gedaan zal zijn, dat ik zal beseffen wat een geluk ik heb gehad om aan zo’n enorme productie te hebben meegewerkt.”

Alfie Allen: speelt de gekwelde Theon Greyjoy en is in het echte leven de broer van zangeres Lily Allen.Alfie Allen

Welke impact heeft de serie op jou gehad?

“Ik weet dat het gebruikelijk is onder acteurs om parallellen te trekken, maar ik denk dat het me vooral veel geleerd heeft als acteur. Hoe gedraag ik me voor de camera’s in plaats van voor een beul (lacht)?”

Ben je het succes al gewoon?

“Ik denk dat ik daar nooit echt aan zal wennen. Al was het maar omdat je als acteur alleen maar kan dromen van financiële zekerheid en een job die op je wacht. Ik denk dat het na het derde seizoen was, dat ik plots dacht “Wauw, nu zijn we echt goed vertrokken”. Pas toen begon ik te beseffen hoe groot dit project eigenlijk wel is.”

Hebben ze je al een loer gedraaid op de set?

“Helemaal in het begin vroeg ik constant wanneer mijn personage ging sterven. Uiteindelijk hebben ze me een script gegeven waarin ik werd neergestoken. Ik wou verder spelen, maar goed, ik aanvaardde het idee en vond het een goede manier om te sterven. Toen ben ik op vakantie vertrokken en kreeg ik plots een telefoontje. Of ik in de serie wou terugkeren… als zombie (lacht)! Achteraf heb ik pas ontdekt dat het allemaal een grap was.”

Kit Harington: alias Jon Snow, de hartenbreker waar alle dames voor vallen. Zijn toekomst ziet er donker uit en vol epische gevechten…

Kit HarringtonHoe ben je geëvolueerd sinds het begin van de opnames?

“Ik heb een foto teruggevonden van mezelf tijdens de pilot van de serie. Ik zag er echt uit als een jongen. Ik dacht ook als een jongen, nu als een volwassene… denk ik toch (lacht). Er is zoveel veranderd. Je groeit samen met je personage, vaak op hetzelfde ritme en met dezelfde fouten. Het is heel interessant en je leert er veel van.”

Wat hebben Kit en Jon gemeen?

“Het is een ongelofelijke ervaring om mee te spelen in zo’n grootse serie. Ik ben echt opgegroeid als Jon Snow. Dat maak ik nooit meer mee in mijn carrière. Meespelen in een verhaal dat zoveel belang hecht aan zijn personages, aan hun psychologie. En daarnaast leven in de echte wereld… Het lijkt zo vanzelfsprekend om dit personage te zijn. Nu ik er aan denk, Jon en ik zijn allebei op hetzelfde moment verliefd geworden.”

Hebben ze al eens een slechte grap met je uitgehaald?

“Hmmm. Laat ons zeggen dat ze meteen door hadden hoe kwetsbaar ik was. Op zeker moment hebben ze een script voor me geschreven waarin mijn gezicht compleet verwoest was door de vlammen. Mijn neus en bovenlip waren volledig verbrand. In het scenario stond “Het gezicht van Jon Snow is verminkt. Zijn eigen moeder kijkt hem vol walging aan! (lacht)”

John Bradley: beste vriend van Jon Snow, zowel in de serie als in het echte leven. In de toekomst wordt hij verscheurd tussen zijn rol als vader en zijn plicht om de Muur te bewaken.   

John Bradley_2Is het moeilijk om weer in de huid van je personage te kruipen na een lange pauze?

“De personages evolueren zo snel. Tussen aflevering 1 en 2 hebben ze allemaal iets geleerd, gewonnen of verloren. Soms is het even moeilijk om in het echte leven om te gaan met je trauma’s. Dat schept een zekere vorm van continuïteit.”

Ben je onder de indruk van het succes van de serie?

“Ik denk dat het beter is om niet te veel aan dat enorme succes te denken, zolang je erin meespeelt. Het heeft geen goede invloed op ons. Vooral toen we hoorden dat mensen als Barack Obama naar Game Of Thrones kijken… eerlijk gezegd, dat helpt niet. Het brengt ons van de wijs, leidt ons af… De opnames zijn meestal korte scènes. Kortstondige momenten in kleine ruimten. Vrij intiem allemaal. Het is pas wanneer je weer in het echte leven stapt, dat je het succes en het businessaspect van de serie snapt.”

Liam Cunningham: speelde in de series ‘Camelot’ en ‘Merlin’, hij vertolkt Davos.

Liam CunninghamHoe zou je je relatie met Melisandre omschrijven?

“Ze heeft het leven van Davos gered, maar ze is het meest raadselachtige personage in de serie. Je weet niet wie ze dient… de god van het vuur of zichzelf. We weten dat ze krachten heeft, maar de puzzelstukjes vallen niet in elkaar. Davos is veel meer down to earth. Hij wil een soort van leiderschap doen gelden om zijn doel te bereiken. Hij en Melisandre zien de zaken op een verschillende manier. En daar botst het.”

Wat is de meerwaarde van Game Of Thrones?

“Ik denk dat de serie een fenomeen is dat het gewoonlijke fantasypubliek overstijgt. Het zijn niet alleen maar geeks en nerds (lacht). Ik denk daarbij aan het fantastische werk van alle teams die bij de serie betrokken zijn. Zonder al te veel te willen weggeven… voor het volgende seizoen hebben ze bijna een maand lang geschilderd aan een besneeuwd landschap. Over aandacht voor details gesproken!”

Wat vind je van de overvloed aan naaktscènes in de serie?

“Mensen winden zich op over het naakt, terwijl er veel ergere dingen te zien zijn! Cersei en Jaime zijn een tweeling en hebben kinderen samen. Dat is incest! (lacht)”

Nathalie Emmanuel: Opgemerkt in ‘Misfits’, vertolkt Missandei, de talenknobbel in dienst van Daenerys. Meestal discreet, maar ze is niet op haar mondje gevallen.

Nathalie Emmanuel

Hoe heb je je eerste naaktscène aangepakt?

“Zoals elke andere scène. Als ik het niet had willen doen, zou ik ervoor bedankt hebben. Bovendien was die badscène een heel emotionele. En het is niet alsof de kijkers zoiets nog nooit gezien hebben. We zien er allemaal hetzelfde uit. Of toch bijna! (lacht) Misschien was het gewoon wat lastiger voor mijn mama om haar baby naakt op tv te zien (lacht).”

Welke deuren heeft Game Of Thrones voor je geopend?

“Audities zijn er makkelijker op geworden. En als mensen je herkennen en zeggen dat ze houden van wat je doet, dan is dat heel leuk om te horen.”

 

Review

De oorlog woedt meer dan ooit tussen de verschillende clans die strijden om de IJzeren Troon, het symbool van de absolute macht. De Lannisters hebben King’s Landing nu compleet in hun macht, maar het nieuws uit het zuiden verontrust hen: Oberyn Martell, de charismatische prins van Dorne, woont het huwelijk van koning Joffrey en Margaery Tyrell bij. En hij wordt op mysterieuze wijze gedreven door een onverzadigbare drang naar wraak. In het oosten blijft het rijk van Daenerys Targaryen (Khaleesi), haar Unsullied en haar drie draken groeien. In haar zoektocht naar slaven, trekt ze naar Meereen, een sleutelstad op weg naar haar droom: Westeros. Stannis Barathon en zijn trouwe luitenant (Davos) bouwen op hun beurt hun leger weer op in Dragonstone. In het noorden heeft de Night’s Watch niet genoeg middelen om iedereen te beschermen. De legioenen van Wildlings en verachtelijke creaturen onder leiding van Mance Rayder rukken op naar de Muur, om hem te belegeren én om te ontsnappen aan een nog gevreesdere vijand: de White Walkers.

Zoals in elk seizoen verrast Game Of Thrones opnieuw met een heleboel intriges, verraad en bloed! De psychologie en karakterisering van de personages gaan almaar dieper, en worden af en toe zelfs overgoten met een vleugje (broeder)liefde en oprechte vriendschap. Het ontbrak de serie tot nu toe wat aan epische gevechten en bloederige slagvelden, maar dat wordt in dit seizoen ruimschoots goedgemaakt. En er is ook weer een prominente plaats voor dialogen en nu al legendarische oneliners. Als bonusmateriaal herbeleef je de brutale gebeurtenissen uit het derde seizoen. Met heel wat extra interactieve informatie over de personages, de plaatsen en de geschiedenis van de Seven Kingdoms. Daarnaast krijg je ook nog audiocommentaar van de cast, weggeknipte scènes, features over de mythologie van Westeros, een focus op de personages die sterven en op de nieuwe gezichten.

Serie: 4/5GOT S4_BD NLFR DIGIPACK_3D

Bonus: 4/5