Nieuwe crème verwijdert tattoos op pijnloze en gezonde manier

Sommige mensen dragen hun ingewikkelde tatoeages als een kenteken van trots, maar er zijn er ook die spijt hebben van hun beslissing. Zij hadden geen mogelijkheid om hun tattoo te verwijderen behalve een dure en pijnlijke behandeling met lasers. Alec Falkenham, een doctoraatsstudent in pathologie aan de Dalhousie University in Halifax, heeft daar verandering in gebracht met een een lotion die de bloedcellen die gekleurd zijn door inkt aanvalt en langzaam doet vervagen. De lotion maakt gebruik van het natuurlijke genezingsproces van de huid en zou veel veiliger en doeltreffender zijn dan de lasertherapie.

Wanneer een persoon getatoeëerd wordt, wordt pigment uit de inkt ‘opgegeten’ door witte bloedcellen (macrofagen). “Macrofagen staan bekend als de grote eters van het immuunsysteem,” legt Falkenham uit. “Ze eten vreemd materiaal zoals inkt om het omringende weefsel te beschermen.” Macrofagen reageren echter verschillend. Een bepaald aantal vervoert de inkt naar de lymfeklieren die het materiaal verwijderen. Het andere deel van de macrofagen gaat dieper in de huid liggen en vormen de permanente tatoeage.

Na verloop van tijd worden de macrofagen vervangen door nieuwe macrofagen waardoor de lichaamskunst begint te vervagen en uiteindelijk verdwijnt. De crème van Falkenham richt zich op de macrofagen die het pigment bevatten. “Als je het vergelijkt met  lasers waar je brandwonden, littekens en blaren aan overhoudt, hebben we met deze crème een veel gezonder medicijn.”