27.000 mensen doen het 40 dagen zonder vlees

Voor de actie Dagen Zonder Vlees ruilen meer dan 27.700 mensen nog tot 4 april hun steak bearnaise in voor tofu of een groenteburger. Ook Metro gaat de uitdaging aan en probeert het 40 dagen zonder vlees.

Vijf jaar geleden vaste initiatiefneemster Alexia Leysen voor het eerst zonder vlees, en dat op haar eentje. Dit jaar slaat ze de handen in elkaar met actrice Marieke Dillis voor een nieuwe actie Dagen Zonder Vlees. In totaal hebben meer dan 27.700 mensen zich ingeschreven. Daarmee is het record aantal deelnemers al verbroken. Wat verklaart het succes van Dagen Zonder Vlees, dat morgen begint?

«Niets moet, alles kan»

«Deze actie is alles behalve belerend. Onder het motto ‘niets moet, alles kan’, kies je zelf op welke manier en hoe intensief je deelneemt», legt Alexia uit.

portretten Dagen Zonder Vlees«Naast die laagdrempeligheid, creëert Dagen Zonder Vlees een samenhorigheidsgevoel. Het idee van ‘samen iets goed doen’, die verbondenheid, is wat de mensen aantrekt.» Het is ook om die reden dat meedoen in groep centraal staat dit jaar.

Voor wie nog niet mee is, het principe van Dagen Zonder Vlees is eenvoudig. Wie zich registreert op de website, engageert zich om 40 dagen lang minder vlees én vis te eten.

Doel is de ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo bespaar je met elke vegetarische dag 11 vierkante meter op jouw ecologische voetafdruk. «Naast het belang van ecologie, is minder vlees eten ook gewoon gezonder. Het is algemeen geweten dat we in Vlaanderen te veel vlees eten», meent Alexia.

Naar de 30.000

Naar eigen zeggen is ze nu al tevreden met de actie. «We hebben bijna 30.000 vleeseters kunnen overtuigen om deel te nemen aan Dagen Zonder Vlees, dat is een verdubbeling van vorige editie. Hoe meer, hoe beter maar ik vind deze editie hoe dan ook al geslaagd. Als de vorige edities me iets geleerd hebben, is het dat 40 dagen voldoende zijn voor heel wat mensen om hun eetgewoontes aan te passen. Het blijft me verbazen dat zo veel mensen elk jaar laten weten hoeveel bewuster en duurzamer ze eten sinds Dagen Zonder Vlees.»

Laat je inspireren

Wie niet goed weet hoe te beginnen aan vasten zonder vlees, neemt volgens Alexia best eens een kijkje op het internet. «Er zijn zoveel blogs en sites met vegetarische recepten. Laat je inspireren door foto’s of gerechten die er echt lekker uitzien. Ook op de site van Dagen Zonder Vlees vind je verschillende gerechten.» A propos, wie nog inspiratie nodig heeft, kan de komende weken ook terecht bij ‘Time to eat’ rubriek op Metro.

(ldc)

De redactie van Metro heeft zich alvast ingeschreven. Onze belevenissen kan je elke maandag volgen.