Elia-team naar Togo

door
Joris
Leestijd 1 min.

Op 18 januari vertrok een Elia-team naar Togo voor een humanitair project met vereiniging Solar Zonder Grenzen. Deze vier collega's hadden de missie om de kleine zonne-installaties in enkele dorpen te optimaliseren en het installeren van een graanmolen op zonne-energie in een bepaalde dorp.

Een eerste kennismaking

Hun eerste stop was het afgelegen dorp Oligo, waar ze de bevolking en hun dorpsoverste ontmoeten. Na een technisch onderzoek en een gesprek met de vrouwengroepering die de installatie beheerst zijn de sterktes en zwaktes van de opstelling duidelijk. Tijdens hun verblijf in Oligo maakten ze voor het eerst kennis met Togolese maaltijden, het ontbreekt niet aan pilipili en fofu kent geen geheimen meer. Na twee dagen vertrekt het team richting Sokodé Beyadou voor een tweede bezoek aan een installatie.

Graanmolen op zonne-energie

Voor deze organisatie moest ons team een graanmolen op zonne-energie in het dorp Aoutmatchatoum installeren. Tijdens het transport naar Togo is één zonnepaneel beschadigd geraakt maar na enkele tests bleek het paneel toch te werken en kon de installatie doorgaan. Onder toeziend oog van honderden kijklustige kinderen en de hete zon werden de panelen en de molen geïnstalleerd. Op 25 januari werd de graanmolen geopend met een waar volksfeest.

Einde van een avontuur

Na het volksfeest keerde het team terug naar Sokodé waar ze besluiten dat het rendement van de graanmolen nog verhoogd kan worden. Na overleg met de overheid hebben ze de goedkeuring voor een grotere verwerkingscapaciteit. Als officiële aflsuiter was er een afscheidsceremonie met de overhandiging van een Elia T-shirt aan de dorpsoverste. Het project Sokodé–Aoutmachoum is een succes!