Voorstel bij Britse Justitie om met Skype rechtszaken af te handelen

Er is in Engeland een voorstel ingediend om tijd en geld aan hoorzittingen van de burgerlijke rechtbank te verminderen. Duizenden rechtszaken zouden binnenkort via het internet kunnen behandeld worden. Het voorstel komt er nadat een rechter een oproep deed aan de rechtbanken om het papiergebruik te verminderen en de digitaal te gaan.

Onlinerechtbanken kunnen worden gecreëerd om kleine geschillen over internetdiensten en transacties op te lossen. De bevoegde hoven en rechtbanken zijn een rapport aan het maken en op basis daarvan zal er een beslissing genomen worden. Het idee om ‘een snellere toegang tot de rechter te krijgen’ is door de Civil Right Court voorgesteld en wordt ondersteund door Lord Dyson hoofd van de civiele rechterlijke macht in Engeland en Wales. Voor Justitie is dit vooral een enorme tijdsbesparing. Door met Skype te werken wordt de efficiëntie verhoogd.

Volgens de Britse ‘Civil Justice Council’ werkt het huidige systeem niet meer naar behoren. Het oplossen van geschillen in een rechtbank zijn “te kostelijk, te complex en te traag.” Het Britse Ministerie van Justitie trekt ieder jaar 75 miljoen pond uit om de structuren te moderniseren, zegt de Council.

In Groot-Brittanie wordt er al met een dergelijk systeem gewerkt van onlinerechtbanken. Schadevergoedingen tot £25.000 en onenigheid tijdens de onderhandelingsprocedure van verkopers op eBay worden via het internet bemiddeld. Rechters krijgen zo de mogelijkheid om sneller zaken af te handelen. Het pleidooi van de advocaat kan met mail worden toegestuurd en als het nodig is kan er een telefoongesprek volgen via Skype.

“Onlinerechtbanken zijn geen science-fiction meer. Ieder jaar zijn er op eBay alleen al 60 miljoen geschillen tussen verkopers, en die worden stuk voor stuk behandeld door onze onlinerechtbanken,” zegt professor Richar Susskind. “Het systeem is al bevestigd. Dit is een manier die geschikt is voor het internettijdperk.”

“In andere landen,” gaat Susskind verder,” zoals in Nederland en Canada lopen ze op ons vooruit. Als we streven naar een rechtbanksysteem dat de weg leidt, dan moeten we nu al een inhaalmanoeuvre maken.” Hij voegt er ook aan toe dat met dit systeem veel geld zou kunnen uitgespaard worden. “De behoefte aan de huidige gebouwen gaat verminderen, er is dus minder nood aan grond en infrastructuur.”