Eerste ‘glow-in-the-dark’ auto

De Japanse autofabrikant Nissan heeft voor een primeur gezorgd. Het heeft een oplossing gevonden voor de hinderende koplampen en de pikdonkere wegen. Nissan heeft de technologie die auto’s kan laten glimmen in het donker. Zo worden auto’s op de wegen zichtbaarder.

Door je auto met een speciale verf te bespuiten kan hij nu tien uur aan een stuk ‘gloeien’. De pikzwarte wegen en de blindende koplampen zullen voortaan tot problemen uit het verleden horen. Wat Nissan heeft gedaan is vrij simpel, maar het is pas de eerste keer dat een autofabrikant UV-absorberende verf op een productie-auto zet. De ‘ultraviolette verf’ op de elektrische Nissan Leaf is een voorbeeld van een geheime verfformule gemaakt van organische materialen.

Een andere handigheid aan zo’n gloeiende auto is dat je niet snel naar je auto zult moeten zoeken in de donkere parkings. Als de verf ooit zou worden toegepast dan zegt Nissan dat het 25 jaar zal blijven. Ongeveer drie keer de levensduur van de batterij van een elektrische auto.

De reden dat Nissan deze ‘uitvinding’ nu brengt is volgens sommigen een reclame-stunt voor hun nieuwe Nissan Leaf, die op elektriciteit rijdt en opgeladen wordt met zonnepanelen. De Japanners wilden het groeiende aantal Leaf gebruikers in de verf – letterlijk en figuurlijk- zetten. Zo’n auto kost minder dan twee cent per kilometer en 89 procent van de Leaf-gebruikers in het Verenigd Koninkrijk laden hun auto ’s nachts thuis op.

De verf is gekend als Starpath en wordt al sprayend aangebracht. Het is het idee van uitvinder Hamish Scott, die een ‘glow-in the dark’ fietspad aanbracht in Cambridge. De lichtgevende, regen-bestendige verf mocht een dag de straatlantaarns vervangen. De precieze ingrediënten zijn geheim maar hier kunnen we wel meegeven wat we weten. Het bestaat uit zeldzame natuurlijke materialen, waaronder Strontium Aluminate, die solide is, geurloos en zowel chemisch als biologisch inert. Volgens Pro-Teq Surfacing, het bedrijf achter de technologie, kan het worden toegepast op vrijwel elk vast oppervlak zoals asfalt, beton en hout. Starpath reageert op het omgevende licht, niet zoals de sterretjes die ’s nachts in je kamer gloeiden en de kamer versierden.

“De verf past zich aan aan het natuurlijke licht. Als het nu pikdonker is zal de lichtgevende verf dit verbeteren,” zegt Scott, eigenaar van de boerderij. “Als de hemel lichter is, zal het niet zo veel helderheid onthullen – met andere woorden is het dienovereenkomstig aangepast, het is bijna alsof het een eigen mening heeft.”

nissan