Dress to impress: Stijladvies op maat van je date

Valentijn is traditioneel het moment bij uitstek om de stoute schoenen aan te trekken en die stiekeme vlam mee uit te vragen. Een langverwacht moment, waarbij je kost wat kost wil vermijden om in affronten te vallen. Onder het mom ‘de kleren maken de man’ serveert Metro je stijladvies waarmee je elke date zonder –uhm- kleerscheuren overleeft.

1. De fancy afterworkparty
De date: In elke noemenswaardige stad kan je tegenwoordig afterworkparty’s vinden. Het idee is dat je vlak na je werk –of weekendjob- naar een bar in de buurt afzakt voor een gezellig drankje of een snelle hap. Daten doe je hier tussen de vaak fancy maar ietwat formeel geklede soortgenoten die het vooral niet te laat willen maken. Je kunt je verwachten aan een date die braafjes om middernacht eindigt. Tenzij je radicaal gaat voor een happy ending, natuurlijk.

 

De dresscode: Het idee is dat je eruit ziet alsof je net van je werk komt. Eerder deftig dan dirty dus. Mannen gaan hier best voor een slank, goed getailleerd pak in combinatie met een uitgesproken das. Stijlvol, maar niet stijf. Vrouwen komen best voor de dag in vrouwelijke en volwassen jurk zonder al te veel overbodige tierlantijntjes. Een bescheiden decolleté mag, maar extreem korte rokjes zijn dan weer uit den boze. Ook speelse dierenprints laat je voor deze gelegenheid best netjes in de kast hangen, je bent immers geen vijf meer.

2. Het cultureel verantwoord uitje
De date: Jullie ontmoeten elkaar overdag, bij voorkeur bij een excentrieke expositie of obscuur optreden. De kans is groot dat het uitbreide museumbezoek wordt afgesloten met biologische drankjes in een al dan niet vegetarisch restaurant.

MW4_lifestyle_2

De dresscode: Over het algemeen mag je bij dit soort artyfarty cultuurhoppers uitgaan van de gedachte: hoe gekker hoe liever, zolang het geheel maar een zekere visie uitstraalt. Originaliteit wordt hoog in het vaandel gedragen, dus wees niet verlegen om dat bizarre hoofddeksel uit de kast te trekken. Ook grafische printjes, baarden en een semi-intellectuele hipsterbril doen het goed in deze omgeving. Saaie pakken of effen basics zijn dan weer een no go, tenzij ze zijn opgefleurd met een opvallend –bij voorkeur zelfgemaakt- accessoire. De grootste valkuil op dit soort dates is dat je in een vlaag van overmoedigheid een onsamenhangende kakafonie van kleuren creëert. Een gewaarschuwd man is er twee waard.

 

 

MW4_lifestyle_33. De casual koffiedate
De date: Jullie hebben ’s namiddags afgesproken in de hippe koffiebar om de hoek. Gezellig keuvelen doe je hier in een decor van designmeubelen die opgefleurd zijn met tweedehandsaccessoires en voornamelijk bezet worden door hipsters. Muziek komt meestal uit de jaren 70-80, de koffie is steevast versgemalen.

De dresscode: Dit is de uitgelezen kans om te laten zien dat je niet veel nodig hebt om te stralen. Mannen komen in deze omgeving het best tot hun recht in een cardigan met een leren riem en een goed zittende jeans die afgewerkt wordt met stoerdere sneakers. Ook vrouwen kunnen hier gerust verschijnen in een simpele jeans in combinatie met een comfortabele, loszittende bloes. Draag een statementketting- of handtas om het geheel meer pit te geven, maar zorg ervoor dat het geheel een soort verfrissende nonchalance blijft uitademen. Je wil er niet uitzien alsof je uren voor de spiegel hebt doorgebracht.

4. Een ommetje in het stadspark
De date: Jullie hebben ’s middags afgesproken voor een ommetje in het park. De rust, de stilte en de groene omgeving lenen zich perfect om elkaar beter te leren kennen. En een stevige portie lichaamsbeweging in combinatie met wat frisse lucht kan jullie humeur alleen maar ten goede komen.

MW4_lifestyle_4De dresscode: Modegewijs is dit wellicht de horror voor veel vrouwen. Vergeet die hakken en nauwaansluitende kledingstukken, maar kies opnieuw voor stoere sneakers of comfi laarzen die je in staat stellen om kilometers te wandelen zonder blaren. Verder gaan vrouwen best voor een lossere jeans met daarop een wollen trui die je uren warm houdt. Een gebreide sjaal en eventueel een te grote muts geven de outfit een schattige, vrouwelijke touch. Voor de mannen ligt het een stuk simpeler. Zij combineren een klassieke look met parka best met elegante hiking boots en een ruimere trui. Bij dit soort outfit is het oppassen geblazen voor het slobbereffect: je wil er stoer en niet slonzig uitzien.

Door Mare Hotterbeekx