Dinner with a view

Een tram kan veel meer zijn dan een vervoermiddel dat je tijdig op je bestemming brengt. Dat bewijst de ‘Tram Experience’ met een heus driegangenmenu op een tram.

De tram rijdt van Woluwe naar Brussel-centrum en terug. Aan boord geen gehaaste forenzen, maar ontspannen restaurantgangers. Het restaurant op wielen rijdt gewoon op het tramnet, tussen de andere voertuigen. Het parcours en het tijdsschema zijn dan ook een indrukwekkend staaltje rekenwerk van vervoersmaatschappij Mivb. De restotram mag de andere trams immers niet hinderen en slalomt vakkundig doorheen het doordeweekse vervoersplan.

De obers hebben een speciale opleiding gekregen. «Ze kennen het traject vanbuiten en weten waar de tram het meest wiebelt», zegt Martha Meeze, woordvoerder van Visitbrussels. «Op die plaatsen wordt niet opgediend.» De obers schenken net voldoende wijn zodat het glas vol genoeg is, maar niet te veel zodat de wijn bij het stevigere bochtenwerk van de tram in het glas blijft.

Voor 89 euro geniet je van een driegangenmenu dat door internationale sterrenchefs is samengesteld. Wij proefden gerechten van chefs uit Montréal, Chicago en het Mexicaanse Puebla. De chefs zijn zelf niet aanwezig, maar ze hebben wel nauw samengewerkt met de cateraar bij het voorbereiden van de gerechten, legt Meeze uit. De gerechten zijn gevarieerd en verrassend. Het verhaal van de koks is terug te vinden in de brochure die je meekrijgt. Dat is hoogst interessante lectuur, al verkiezen wij nog steeds het verhaal door een enthousiaste medewerker verteld te krijgen. Dat is echter niet vanzelfsprekend op een tram met een strikt tijdsschema.

Van de bezienswaardigheden die we in het nachtelijke Brussel passeren, gaat veel aan ons voorbij, al liggen de vijvers van Elsene zoals altijd gloedvol te baden in hun eigen schoonheid. De tram rijdt niet door het centrum. «Om in het centrum te geraken, moeten we door tunnels. Dat mag niet aangezien er ovens aan boord zijn», legt Meeze uit. De Tram Experience is dan ook niet zozeer een toeristische uitstap maar in de eerste plaats een culinaire ontdekkingstocht in een unieke en sfeervolle omgeving.

www.tramexperience.be

door Jelle Mampaey