Op dit evenement betaal je met alcohol voor kunst

Kunstenaars in Rusland organiseren een evenement waar bezoekers kunnen betalen voor hun kunst met flessen alcohol. Het Art for Booze evenement in Sint-Petersburg begint op 13 februari en is bedoeld voor zij die verliefd zijn op kunst volgens de VKontakte social networking pagina. Iedereen die er naartoe gaat, kan zijn geld thuis laten liggen en een fles wijn of iets sterkers meenemen. “Geef je liever geld uit aan drank dan aan onze stukken? Laat dit en wissel kostbare drankjes in voor onbetaalbare schilderijen,” staat er te lezen op de website. Het evenement is strikt voor meerderjarigen, want pas vanaf die leeftijd mogen jongeren alcohol kopen in Rusland.

De organisatoren zeggen dat ze met het evenement een oude traditie doen heropleven die haar hoogtepunt kende tijdens de jaren 1920 en 1930. “Alle bekende schilders, van Picasso tot Ilya Kabakov deden mee,” vertellen ze op hun website. “Marc Chagall en Salvador Dali onder anderen, ontwierpen het label voor Mouton-Rotschild in ruil voor een krat wijn.”

Op social media is er veel kritiek op het evenement van mensen die denken dat de traditie net aanzet tot het gebruik van alcohol. “In Sint-Petersburg moet kunst niet gelijkgesteld worden met alcohol,” schreef een gebruiker. “Dat ze met hun project maar richting Oekraïne of Europa gaan.”