Kingsman: de eerste film waarin Amerikaanse president Obama sterft

Het Amerikaanse Witte Huis wordt wel vaker gebruikt als decor in actiefilms. Zo ook in de nieuwe actiekomedie Kingsmen: The Secret Service van de regisseur Matthew Vaughn. In de film sterft een Amerikaanse president, die heel hard lijkt op Barack Obama. Hoewel George Bush in de Britse docudrama, Death of a President, werd vermoord door een sluipschutter, werd nooit eerder de fictieve dood van de huidige president op camera vastgelegd.

In een scène van de nieuwe film zien we de slechterik Valentine de handen schudden met de Obama look-a-like. Verder in de film ontploft het hoofd van de president. Er is geen duidelijke referentie  en ook zijn naam wordt geen enkele keer gebruikt in de nieuwe film. Toch is het niet toevallig dat de acteur lijkt op Barack Obama. ‘Er is geen groter en bekender symbool voor wereldmacht dan het Witte Huis en zijn president. Wanneer ik de ambtswoning van de Britse premier 10 Downing Street zou gebruiken, weet geen enkele kijker waarover ik het heb. Dus ik moest de slechterik Valentine in het Witte Huis plaatsen zodat iedereen weet hoe machtig hij is in de film.’ aldus de Britse regisseur.

De film vertelt het verhaal van geheim agent Harry Hart, gespeeld door Oscar-winnaar Colin Firth, die de dood van een collega niet kan voorkomen. Omdat hij zich schuldig voelt, geeft hij zijn telefoonnummer aan de weduwe en haar zoon. Zeventien jaar later raakt de zoon Eggsy in de problemen bij de politie. Hij belt de vriend en collega van zijn vader op. Eggsy maakt zo kennis met het geheime agentschap waar zijn vader voor werkte: The Kingsmen. Wanneer een geheim agent Lancelot wordt vermoord gaan de agenten op zoek naar geschikte kandidaat voor de openstaande job. Harry stelt Eggsy voor. Terwijl onderzoeken de Kingsmen de activiteiten van hun vijand, de geniale Valentine (Samuel l. Jackson).

Kingsman: The Secret Service komt in de zalen op 19 februari 2015.