655.000 overnachtingen verwacht tijdens krokusvakantie

Foto Ad Meskens

Toerisme Vlaanderen verwacht ruim 655.000 toeristische overnachtingen tijdens de krokusvakantie. Dat werd berekend met een daartoe ontwikkeld wetenschappelijk model.

Vlaanderen en Brussel mogen tijdens de krokusvakantie ruim 301.000 overnachtingen door binnenlandse bezoekers en ruim 354.000 overnachtingen door buitenlandse bezoekers verwachten aan de kust, in de groene regio’s en in de kunststeden Brussel, Antwerpen, Mechelen (foto), Leuven, Gent en Brugge. Allemaal samen zullen die toeristen tijdens de krokusvakantie ruim 90 miljoen euro besteden. Die cijfers zijn het resultaat van een computermodel dat Toerisme Vlaanderen gebruikt. De voorspelling is gebaseerd op het aantal overnachtingen van de afgelopen tien jaar, de gegevens over voorbije vakantieperiodes en bijkomende elementen als het weer en de olieprijs. «We gebruiken dat model al zo’n twee jaar en de voorspellingen zijn erg accuraat gebleken. Meestal ligt het uiteindelijke resultaat zelfs hoger», benadrukt woordvoerder Stef Gits.

Groeilanden

Volgens de voorspelling zal het aantal buitenlandse toeristen dat België aandoet tijdens de krokusvakantie stijgen met 17%. Het aantal binnenlandse toeristen stijgt met 1,5%. In totaal is dat een stijging van 9%.

De aanzienlijke stijging van het aantal buitenlandse bezoekers heeft volgens Toerisme Vlaanderen twee grote oorzaken. «Ten eerste trekt de herdenking van de Eerste Wereldoorlog nog steeds veel toeristen. Ten tweede zien we een toenemend aantal toeristen uit de zogenaamde groeilanden, waaronder China, India en Brazilië», aldus Gits. «In die landen ontstaat er steeds meer een gegoede middenklasse die buitenlandse reizen maakt. Een voorbeeld daarvan is India. We zien dat de Indiërs eerst vooral op het eigen continent beginnen reizen zijn. Vervolgens kwamen ze naar Europa en bezochten ze vooral de grote steden, zoals Londen of Parijs. Nu ontdekken ze dat er veel meer te zien is in Europa en komen ze steeds vaker naar ons land.»

Bijna 20% van de buitenlandse overnachtingen (68.720) zijn toe te schrijven aan bezoekers die uit het Verenigd Koninkrijk komen. Na het Verenigd Koninkrijk volgen bezoekers uit Nederland (65.532) en Frankrijk (58.657). Toerisme Vlaanderen richt zich op buitenlandse toeristen. De provincies zijn verantwoordelijk voor het aantrekken van binnenlandse toeristen.

Jelle Mampaey