Voetbal en Sanda, de twee passies van Hamza

Tussen de trainingen en de matchen zijn de weken van een jonge voetballer zo al goed gevuld. Maar nog niet genoeg voor Hamza Saraz, keeper van de U13. Hij doet er nog enkele sessies sanda bovenop. Die vechtsport is zijn tweede passie, en hij leert er veel van.

Hamza (12 jaar) sjot nu iets meer dan een jaar en houdt de netten van de U13 schoon bij BX Brussels. Sinds december komt daar nog een sportdiscipline bij: sanda.

“Het is een sport die hem al heel lang intrigeert. Een mengeling van verschillende vechtsporten. Het is eigenlijk het equivalent van MMA (mixed martial arts), dat verboden is in België”, vertelt zijn vader Yousef. “Mijn vriend is Belgisch kampioen in die discipline en geeft les in Elsene. Hamza traint er met echte pro’s.”

Met elke week drie sanda- en twee voetbaltrainingen op het programma, bovenop de match van zaterdag, heeft het Brusselse ketje geen seconde de tijd om zich te vervelen. “Hamza houdt van actie. Hij moet constant bezig zijn, zelfvertrouwen opbouwen en gemotiveerd blijven”, vertrouwt de papa ons toe. “Maar op woensdag rust hij uit.”

En het drukke schema ligt hem duidelijk. “Vechtsport kweekt veel lichaamskracht. En dat hebben keepers nodig, want in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn ze constant in beweging op het veld. Sinds hij sanda traint, is Hamza niet meer bang van contact. Da’s toch belangrijk voor een keeper”, zegt Yousef.

IMG_0156-grey

Maar wat als Hamza zou moeten kiezen tussen zijn twee passies? “Hij heeft een kinderdroom: beter worden dan Thibaut Courtois”, antwoordt zijn vader. “Ik heb hem gezegd dat hij nog maar net begonnen is en nog veel moet leren. Maar hij antwoordde me: Papa, je zal wel zien…”.

Vlaanderen verbeelding werkt_vol