Een op vijf TransAsia piloten slaagt niet bij test

De crash die vorige week meer dan 40 mensen het leven kostte in Taiwan zindert nog na in Azië. Minstens tien piloten van de beruchte vliegtuigmaatschappij TransAsia slaagden niet op een mondelinge proef en worden voorlopig geschorst.

Een week na de crash in Taiwan werden de piloten die de ATR turbo-toestellen besturen getest. De Taiwan Civil Aeronautics Administration raadde dit aan om gelijkaardige scenario’s te vermijden. Ondertussen zijn er nog steeds duikers op zoek naar het laatste vermiste lichaam van de crash van vlucht GE235 waar minstens 42 mensen bij omkwamen.

De resultaten waren niet hoopvol. Van de 68 piloten besloten er maar 49 aan de tests mee te doen. Voor de 39 piloten die slaagden voor de mondelinge proef  is de kous nog niet af. Ze zullen eerst nog een test in een vliegtuigsimulator moeten afleggen. In het geval ze buizen, zullen ook zij geschorst worden, zei TransAsia. Wie niet aan de testen deelneemt, krijgt voorlopig ook geen taken aangewezen.

TransAsia Airways liet weten dat de gebuisde piloten eerst een aangepaste opleiding moeten volgen alvorens weer te mogen vliegen. De maatschappij voegde er ook aan toe dat de piloten gemiddeld al 6900 vlieguren achter de rug hadden, geen onbeduidend cijfer voor een verkeersvlieger.