Dankzij NoFlyZone vliegen er (bijna) geen drones meer boven je huis

Piloot Ben Marcus heeft samen met een team van drone-producenten de website NoFlyZone.org opgericht. ‘Onbemande luchtvaartuigen worden steeds populairder. Verschillende mensen zijn bezorgd over hun privacy en veiligheid’ zegt de piloot en oprichter.  De website geeft eigenaars een kans om de lucht boven hun huis of bedrijf te controleren en voorkomen dat er drones over hun eigendom vliegen.

Om een zone toe te voegen moeten gebruikers hun locatie en hun mailadres invullen. Dit adres wordt dan omgezet in coördinaten. Er worden ook enkele punten vastgelegd om het einde van een domein duidelijk te maken. Je kan maar één adres aanduiden op de website. Wanneer een gebruiker meerdere adressen wil beschermen, moet de eigenaar een identificatiebewijs doorsturen naar de makers. Dit adres wordt dan doorgestuurd naar de drone-fabrikanten, die het dan toevoegen aan hun databank.

Toch zorgt de website niet voor garanties. NoFlyZone heeft enkel een vrijwillige regeling met de bedrijven DroneDeploy, Ehang, HEXO+ en YUNEEC. De grote drone-makers zoals Parrot en DJI alsook de onbemande luchtvaartuigen van Google en Amazon ontbreken op de lijst van de meewerkende producenten. Het is ook onduidelijk hoe vaak een drone zal worden geüpdatet met nieuwe informatie. ‘In de toekomst zullen drones worden verbonden met het internet en zullen de onbemande machines de informatie veel sneller bekijken’, aldus de oprichter van het project.