We krijgen weer een zonsverduistering

door
Hans
Leestijd 2 min.

Over een goede maand, op vrijdag 20 maart zal de zon een klein halfuur niet te zien zijn. De maan bevindt zich op dat moment tussen de zon en de aarde. De laatste eclips in België dateert van 16 jaar geleden.

Van 9u28 tot 11u46 vindt de zonsverduistering in ons land plaats. Het hoogtepunt is er om 10u35. Dan zal de zon voor 80 procent bedekt zijn. «Het is dan net alsof je een reusachtige smiley waarneemt», aldus Marc Van den Broeck, directeur van Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen. «Het is belangrijk dat je een speciale eclipsbril opzet als je naar de zon kijkt..»In België zal de zonsverduistering maar gedeeltelijk zichtbaar zijn. Wie een totale eclips wil zien moet naar de Faeröer eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan, of naar Spitsbergen in het hoge noorden.

Een zonsverduistering vindt plaats wanneer de schaduwkegel van de maan de aarde raakt en de zon, de maan en de aarde op één lijn staan. De zon wordt hierdoor tijdelijk bedekt door de maan. De laatste totale zonsverduistering in ons land vond plaats op 11 augustus 1999. Gezien de eclips in België voor de eerste keer in tien jaar tijd binnen de schooluren valt, is het een uitgelezen gelegenheid om niet alleen op het fenomeen zelf in te spelen maar ook om wetenschap - en bij uitbreiding techniek - dichter bij de schoolgaande jeugd te brengen, zeiden Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters en Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits.

Belangrijk in de informatie is het aspect veilig kijken naar de eclips, en om niet door onveilig turen «het zicht van een mol» te krijgen. 'Zelfs een schrikbarend percentage leerkrachten denkt dat een zonnebril volstaat om veilig te gapen naar een Zonsverduistering', zei VRT-weerman Frank Deboosere. Voor de volgende zonsverduistering tijdens de schooluren is het wachten tot juni 2021. Dit is echter een kleinere eclips. De maan zal de zon dan maar voor 25 procent bedekken.