Syriër maakt app voor gevluchte Syriërs

Miljoenen Syriërs zijn sinds de start van de burgeroorlog naar Turkije gevlucht in de hoop op een beter leven. Velen kwamen niet verder dan de vluchtelingenkampen en als ze al de Turkse steden bereikten wisten ze geen raad met de vreemde taal. Daar heeft computerprogrammeur Mojahed Akil, zelf een Syrische vluchteling, een oplossing voor gevonden. Hij vond de Gherbtna-app uit, die gevluchte Syriërs hun leven terug helpt op te pikken in Turkije.

De applicatie biedt de nodige informatie om in een nieuw land te gaan wonen en maakt het gemakkelijker voor nieuwkomers om zich aan te passen. “Een beetje meer dan een jaar geleden hebben we deze applicatie gemaakt om Syriërs te helpen aanpassen aan hun nieuwe leven in Turkije. Je kan er informatie vinden over de taal, want veel mensen weten niet hoe ze moeten communiceren. Als je moeilijkheden hebt om ingeschreven te worden of als je een bankrekeningnummer wilt aanmaken kan de applicatie soelaas bieden. Het is bedoeld om juiste en nuttige informatie aan mijn volk te bieden,” zegt Mojahed Akil.

Zowel de applicatie als de website blijken bijzonder populair onder de Syriërs. Momenteel is hij enkel nog maar beschikbaar op Android besturingssystemen maar daar komt binnenkort verandering in. “Initieel waren we enkel met twee toen we het project lanceerden. Na acht maanden hebben we ook de website opgestart zodat we een groter bereik zouden hebben. Nu hebben we dus enkel een Android app, daar komt dit jaar ook een app bij voor iPhone en Windows Phone,” zegt Akil.

Gherbtna, zo heet de applicatie, is een Arabisch woord dat ballingschap, eenzaamheid en buitenlander betekent. Een concept dat voor miljoenen gevluchte Syriërs dagdagelijkse realiteit is geworden. Er woedt sinds 2010 een burgeroorlog. Volgens officiële cijfers van de Verenigde Naties zijn er sindsdien 3,8 miljoen Syriërs op de been. Dat is een vijfde van de Syrische bevolking.