Er waren meer vrouwelijke hoofdrolspelers in 2002 dan in 2014

Als je wil weten hoe erg het gesteld is met het aantal vrouwen in Hollywoodfilms, dan kan de nieuwe studie van de San Diego State University’s Centre for Women Study je helpen. Uit ‘It’s a Man’s (Celluloid) World’ blijkt dat er in 2002 meer vrouwen op het grote scherm te zien waren dan in 2014. De positie van de vrouw in Hollywoodfilms gaat dus eerder achteruit in plaats van vooruit.

Van de 100 films met de hoogste brutowinst had er amper 12% een vrouwelijke protagonist volgens de resultaten van de studie. Dat is 3% lager dan in 2013 en 4% lager dan in 2002 toen My Big Fat Greek Wedding, Sweet Home Alabama en Panic Room uitkwamen.

Als je alle aanzienlijke filmrollen meetelt, waren vrouwen in 29% van de grote rollen vertegenwoordigd en in 30% van de gesproken rollen. Net als vorig jaar waren de vrouwelijke personages aanzienlijk jonger dan hun mannelijke collega’s en werden ze meestal in de stereotiepe rol van moeder en/of vrouw geduwd.

Gelukkig bestaan er nog uitzonderingen op deze teleurstellende bevindingen. Jennifer Lawrence, Angelina Jolie en Scarlett Johansson speelden allen de hoofdrol in respectievelijk The Hunger Games: Mockingjay, Maleficent en Lucy.

De studie vond ook dat 75% van de vrouwelijke personages blank waren. Het aantal zwarte en latina vrouwen op het grote scherm is zelfs nog gedaald. Daartegenover staat dan wel dat het aantal Aziatische vrouwen steeg met 1%.

“De chronische ondervertegenwoordiging van vrouwen onthult een soort van stagnerende ontwikkeling van de mainstream filmindustrie,” zei Martha Lauzen, uitvoerend directeur van het centrum, in een verklaring. “Vrouwen zijn geen niche publiek en ze zijn niet riskanter als filmmaker dan mannen. Het is jammer dat deze overtuigingen de relevantie van de  industrie nog steeds beperken.”