Anne Frank Huis vernieuwt tentoonstelling

Het Anne Frank Huis in Amsterdam krijgt 910.000 euro om de vaste tentoonstelling te vernieuwen. De BankGiro Loterij verdeelde dinsdagavond tijdens het Goed Geld Gala in de Beurs van Berlage in Amsterdam ruim 62,5 miljoen euro onder 66 culturele instellingen. De BankGiro Loterij stelde dit geld ter beschikking om musea aantrekkelijker te maken voor jongeren.

Het is 65 jaar geleden dat de de Tweede Wereldoorlog gedaan is. En daarom wil de Anne Frank Stichting ervoor zorgen dat het voor jongeren niet slechts een ‘onderdeel van de schoolboekengeschiedenis’ is, maar dat het ‘voelbaar wordt en blijft.’ De stichting gaat met het geld een deel van het gebouw vernieuwen en herinrichten. Daar krijgen de Jodenvervolging en de geschiedenis van de oorlog een prominente plek. Het Anne Frank Huis informeerde voornamelijk over de lotgevallen van de familie Frank en andere onderduikers. Nu krijgen bezoekers het ‘grotere verhaal’ dus te horen.

De BankGiro Loterij, waar bijna 600.000 Nederlanders aan mee doen, gaat de helft van het geld dat zij inleggen (afgelopen jaar 125,1 miljoen euro), naar cultuur en monumentenzorg. Dit geld ging onder andere naar de Nederlandse Museumvereniging, het Leidse museum Naturalis en dus ook het Anne Frank Huis.

Tijdens de vernieuwingen blijft het Anne Frank Huis wel open.