Grote lading zeepaardjes onderschept door Franse douane

De douane van de luchthaven Charles De Gaulle in Parijs heeft donderdag bijna 19.ooo gedroogde zeepaardjes onderschept. De bedreigde dierensoort kwam van Madagaskar en werd vervoerd naar Hong Kong. De waarde van de dieren wordt geschat op 200.000 euro. Zo meldt de Franse krant le Figaro.

Een paar dagen eerder, op 25 januari, werden al eens 112 dode zeepaardjes gevonden in de koffers van een koppel dat onderweg  was van Shangai naar Spanje. Ze kregen een forse boete. Volgens de twee reizigers werden de zeepaardjes gebruikt om  bouillon voor baby’s van te maken.

zeepaardje

De zeepaardjes zijn een bedreigde dierensoort en worden beschermd door de  Convention on International Trade in Endangered Species of  Wild Fauna and Flora (CITES). De vissoort wordt vooral gebruikt in Chinese traditionele medicijnen. Er wordt beweerd dat het een goed medicijn is tegen impotentie en astma. In sommige landen worden ze gezien als een culinair lekkernij. De vissoorten kunnen ook gedroogd verkocht worden aan toeristen.

Ook in 2005 vond de douane de bedreigde vissoorten.  Dit keer werd er een lading van 35.000 zeepaardjes in beslag genomen. De vracht woog meer dan 118 kilogram. De zeepaardjes waren toen verpakt in plastiek zakken en werden vervoerd naar de Chinese provincie Fujian.