Dagen Zonder Vlees weer van start

Woensdag 18 februari wordt voor de vierde keer de aftrap gegeven voor ‘Dagen Zonder Vlees’, de campagne die mensen aanspoort minder vlees en vis te eten. «Pas wanneer je jezelf echt verbiedt vlees te eten, wordt het moeilijk.» 

Vleesconsumptie is een van de hoofdoorzaken van klimaatopwarming, klinkt het. Daarom is de campagne geen pleidooi voor het volledige vegetarisme, maar een oproep om bewuster om te gaan met het milieu en eetgewoonten. De actie, die loopt van 18 februari tot 4 april 2015, krijgt alvast de steun van veertig BV’s, onder wie actrice Joy Anna Thielemans, sterrenchef Kobe Desramaults en muzikant Tijs Delbeke.

Joy Anna Thielemans

«Wist je dat België in de top 5 staat van de landen met de grootste ecologische voetafdruk ter wereld? Omdat ik geloof dat alle kleine beetjes helpen, zijn Dagen Zonder Vlees volgens mij een goede bijdrage. Stiekem hoop ik ook veel mensen te kunnen inspireren en open te stellen voor de vegetarische keuken. Die is enorm lekker en véél uitgebreider dan iedereen denkt», vertelt de actrice (foto links) enthousiast.

Het is voor haar al de derde keer dat ze deelneemt aan Dagen Zonder Vlees. «Een echte uitdaging is het dus niet. Ik zou elke dag vegetarisch kunnen eten. Maar nét wanneer je jezelf verbiedt geen vlees meer te eten, wordt het moeilijk. Wat niet mag is altijd interessanter hé. Ik hoop maar dat mijn vrienden in de tussentijd geen winterbbq’s organiseren», lacht ze.

Kobe Desramaults

«In onze restaurants (In De Wulf, De Vitrine, De Superette) leggen we sowieso al een hele grote focus op groenten, en al het vlees is van biologische oorsprong. Net omdat verantwoorde en duurzame landbouw steeds belangrijker wordt in de toekomst, is dit zo’n top initiatief.»

Net als Joy Anna wil Kobe (midden) vooral anderen inspireren. «Ik wil de boodschap verspreiden dat je heel creatief kunt koken met groenten. Groenten zorgen voor een diversiteit aan geuren en smaken. Ik hou er bijvoorbeeld van om knolselder heel langzaam te roosteren, net zoals je een gebraad bereidt. Dan krijg je een prachtig resultaat om je vingers van af te likken.»

Tijs Delbeke

«Ik vind het leuk dat ze bij Dagen Zonder Vlees niet direct met het vingertje wijzen. Iedereen bepaalt zelf hoeveel minder vlees of vis hij of zij eet. Het is echt een positieve campagne.»

Sinds een half jaar is Tijs (rechts) vegetariër, maar toch is elke dag nog een uitdaging voor hem. «Zeker op tour moet ik steeds opletten. Soms schotelen ze me dan toch nog vis of zelfs kip voor, en dan moet ik weer op zoek naar een vegetarisch alternatief.»

«Wat ik het meeste mis zijn stomme dingen, zoals worstjes of aperitiefhapjes. Geef mij maar bitterballen, die mis ik veel harder dan een stuk biefstuk», aldus de Belgische singersongwriter.

(Liesbeth De Corte)