Vissers vangen Toothless, een zeldzame haai van 4,5 meter die 100 jaar oud kan worden

door
Roald
Leestijd 1 min.

Er worden steeds meer extreem zeldzame vissen gevangen. Na de franjehaai en de koboldhaai is er nu een reuzenbekhaai bij een strand in de Filippijnen gevangen. De mannelijke haai, die 4,5 meter lang was, was dood toen hij gevonden werd op het strand. De buitengewone haai die door de lokale bevolking 'Toothless' werd genoemd, werd nog maar 64 keer eerder gezien. Wetenschappers hebben dus een unieke kans om meer informatie over het zeldzame zeemonster te vergaren.

Toothless is eigenlijk helemaal niet tandeloos. De reuzenbekhaai heeft tanden in overvloed die in 50 rijen staan. Reuzenbekhaaien struinen de zeebodem af op zoek naar voedsel dat ze vangen met hun enorme mond.

"De reuzenbekhaai werd pas in 1976 ontdekt toen hij gevonden werd in de netten van vissers. Ze werden eerder alleen waargenomen als ze naar het oppervlak kwamen tijdens hun zoektocht naar voedsel. De reuzenbekhaai is dus een mysterie," zei Christopher Bird, doctoraatsstudent die diepzeehaaien bestudeert aan de Universiteit van Southampton.

Een Reuzenbekhaai kan 5,2 meter lang worden en kan 100 jaar oud worden. De haai leeft in diepe wateren, maar komt 's nachts soms naar het oppervlak om zich te voeden met plankton.