Nederlandse chimpansees leren Schots accent

Chimpansees nemen het accent over van hun buitenlandse soortgenoten. Daar kwamen onderzoekers achter toen een groepje chimpansees verhuisde van de Beekse Bergen, het Nederlandse safaripark,  naar de zoo in Schotland. De apen pasten namelijk de toonhoogte van hun gegrom aan. Toen ze pas aankwamen maakten de negen Nederlandse chimpansees hoge geluiden terwijl hun Schotse soortgenoten een lager geluid produceerden. In drie jaar tijd veranderden ze geleidelijk aan hun gebruik van een hoog gegrom  naar een laag gegrom.

‘De dieren pasten hun taal vermoedelijk aan om beter contact te kunnen leggen met hun soortgenoten. Eerst hadden beiden groep geen goed contact met elkaar maar dit veranderde in 2013 wanneer de Nederlandse apen zich aanpasten,’ aldus de onderzoekers aan de universiteiten van Zurich en New York. Dit werd onderzocht door wetenschappers aan de universiteiten van Zurich en New York. Zij bestudeerden de apen gedurende twee jaar en onderzochten de kreten waarmee de Nederlandse apen voedsel aanduidden.

De onderzoeken geven aan dat het menselijk taalvermogen al heel vroeg aanwezig was. Er is echter wel een mogelijkheid dat de negen apen gewoon zenuwachtig waren in hun nieuwe thuis en tijd nodig hadden om zich aan te passen.