“Sansa past zich aan als een spons”

De fans van Game of Thrones moeten nog eventjes op hete kolen zitten voor de nieuwe afleveringen, maar om hun leed te verzachten verschijnt seizoen vier op dvd en Blu-ray op 16 februari. Als er een personage is dat het de afgelopen seizoenen zwaar had, dan is dat Sansa Stark (Sophie Turner) wel. Gekidnapt in de hoofdstad King’s Landing terwijl de leden van haar familie worden afgeslacht, verloofd zijn met de monsterachtige Joffrey om nadien aan de kant te worden geschoven en moeten huwen met Tyrion… Pas tegen het einde van seizoen vier lijkt er verbetering in haar situatie te komen. Wij brengen je hieronder een interview met Sophie Turner, onder andere over de ontwikkelingen van haar personage. Opgelet, dit interview bevat spoilers voor wie seizoen vier van Game of Thrones nog niet zag!

Denk je dat Sansa zich opgelucht voelt nu Joffrey dood is?

“Ze is zeker opgelucht. Het ding is, hij was de belangrijkste factor die haar in King’s Landing hield maar er zijn nog een heleboel andere factoren zoals Cersei en Jaime en haar huwelijk met Tyrion. Iedereen wil dat ze gevangen blijft in King’s Landing en ze weet dat ze onmogelijk kan ontsnappen van die mensen, maar toch slaagt ze erin! Dus er was zeker en vast opluchting. “

De ontsnapping gebeurde met de hulp van Ser Dontos. Hoe denk jij dat Sansa zich voelde toen ze ontdekte dat Ser Dontos slechts een pion in een groter plan was?

“Ik denk dat Ser Dontos oprecht een goed hart had. Hij is een dronkaard die niet weet wat hij doet maar hij heeft Sansa nooit iets misdaan. Hij doet gewoon wat hij denkt dat juist is omdat hij weet dat Sansa zo uiteindelijk kan ontsnappen. Volgens mij weet Sansa dit en voelt ze veel medelijden met hem. Vooral aan het begin van seizoen twee, wanneer Ser Dontos geforceerd werd om onmenselijk veel wijn te drinken, voelt ze medeleven voor de arme stakker.”

Ze ontdekt nadien dat Littlefinger achter de ontsnapping zat en wordt meteen met hem geconfronteerd. Wat gaat er door Sansa wanneer dat gebeurt? Ze wil iemand vertrouwen maar Littlefinger zegt haar dat ze niemand kan vertrouwen, terwijl hij zichzelf opwerpt als vertrouwenspersoon…

“Ik weet echt niet hoe ze zich voelt bij Littlefinger… Sansa is heel wantrouwig en hij maakt duidelijk dat hij niet te vertrouwen is. We weten nog al te goed wat er gebeurde toen Ned Stark, haar vader, rekende op Littlefinger en uiteindelijk verraden werd. Sansa zal dus niet zomaar vertrouwen op Littlefinger, of eender wie eigenlijk.”

Veel mensen zijn enthousiast dat Arya een verchtersbaas aan het worden is, maar Sansa is een overlever en dat lijkt in zo’n wereld ook een hele prestatie. Er zijn al zoveel dingen gebeurd met haar en ze staat er nog steeds. Kan je ons vertellen hoe jij haar ziet?

“Ik denk dat Sansa één van de sterkste personages uit de serie is. Wat veel mensen niet beseffen is dat naast vechten,  zoals Arya en Brienne, je ook kan overleven door je mond te houden en te doen wat anderen van je verwachten. Sansa heeft deze klik gemaakt en daarom gaat ze al zolang mee. Niemand vreest of verdenkt haar, dat maakt het voor mij een intelligente en moedige keuze.“

Als je er zo over denkt, zou Arya niet overleefd hebben als ze in King’s Landing bleef omdat ze haar mond niet kan houden.

“Inderdaad.”

Dus Sansa is het geschikte lid van de familie Stark voor die situatie?

“Daar ben ik 100% van overtuigd. Ze is net als een spons. Ze past zich aan aan de omstandigheden terwijl ze een heleboel informatie over heel wat mensen opslurpt. Volgens mij zal ze ooit terugkeren en die mensen het leven zuur maken met die kennis.”

De uitvoerende producers, David Benioff en Dan Weiss, staan bekend als echte grapjassen. Hebben ze jou al beetgenomen?

“Mij hebben ze nog niet te grazen genomen. Ik weet wel dat ze ooit een grap met mij zullen uithalen omdat ik bijzonder goedgelovig ben. Ze hebben wel al streken uitgehaald met Kit Harington en Alfie Allen.”

En Gwendoline Christie.

“Gwen en Nikolaj (Coster-Waldau) gingen dineren in Kroatië en de volgende dag waren we allemaal samen op de set. Gwen vertelde dat een fan haar tijdens het diner benaderde en dat ze hem beleefd afwimpelde. David en Dan verzonnen toen dat er een verhaal op het internet circuleerde dat ze de fan onbeschoft wegstuurde. Gwen werd helemaal gek toen ze dat hoorde, ze ging door het lint op de set. Het was zo grappig maar best gemeen van David en Dan.”

Werd Jack Gleeson (Joffrey) nog gefopt als afscheidscadeau?

“Nee, Jack is gespaard gebleven maar ik ben ervan overtuigd dat ze nog een heleboel grappen gepland hebben.”

Jij en Maisie Williams zijn goede vrienden. Heeft de aanwezigheid van Maisie jou geholpen tijdens alles wat er gebeurt voor Game of Thrones?

“Absoluut. Zij is een vriend waaraan ik alles kan vertellen en waarmee ik me kan afvragen of alles wat we meemaken normaal is. We groeiden samen op in een wereld die onze andere vrienden niet begrijpen, maar waarover we met elkaar altijd kunnen spreken. Ik denk dat we dankzij elkaar met de beide voetjes op de grond blijven.”

Hebben jullie momenten gehad waarop jullie versteld stonden van een ontmoeting met een andere bekendheid?

“Nou en of. Maisie en ik zijn geobsedeerd door Jennifer Lawrence. Toen we op de SAG Awards waren, kwam Jennifer naar mij, knuffelde me en zei dat ze Game of Thrones een fantastische show vindt. Ik ging sprakeloos naar Maisie en we huilden samen van blijdschap. Het was te gek, we zijn echte fangirls.”

Het vierde seizoen van Game of Thrones, mét Sophie Turner als Sansa Stark, is vanaf 16 februari verkrijgbaar op dvd en Blu-ray.

GOT S4_BD NLFR DIGIPACK_3D