Regisseur en auteur schreeuwen tegen elkaar op de set van Fifty Shades of Grey

In de weken voorafgaand aan de release heeft Fifty Shades of Grey al heel wat controverse gegenereerd. Het aantal seksscènes met BDSM-gehalte ligt hoog in de film. 20% van de film zou bestaan uit seks, wat naar blockbusternormen erg veel is, maar voor E.L. James, de auteur van de boeken, was dat niet genoeg.

James was er niet happig op dat de grafische inhoud van haar verhaal verwijderd zou worden voor de film en die visie heeft tot een aantal serieuze discussies geleid met Sam Taylor-Johnson, de regisseur van de film.

De filmmaker sprak onlangs met Porter Magazine en onthulde dat ze meerdere schreeuwpartijen had met EL James tijdens de opnames van de film. “We hebben veel geruzied, maar het ging om creativiteit en we hebben alles opgelost. Het ging erom dat we een compromis bereikten tussen mijn visie en de hare.”

Toen Kelly Marcel, de scenarioschrijver van de Fifty Shades of Grey-film, in januari 2013 begon, mikte ze op een rating van 17+ maar uiteraard zijn er sindsdien veel zaken aangepast. De film werd officieel gelabeld met een R-rating waarbij verwezen wordt naar sterke seksuele inhoud, ongewoon gedrag en grafische naaktheid. De meest intense inhoud van het boek, waaronder de scène met de tampon, werd niet in de film gebruikt.

Het wordt interessant om te zien of EL James tevreden zal zijn met het eindresultaat, want auteurs die niet tevreden zijn met de verfilming is geen vreemd concept. Het is dus niet onmogelijk dat James het gevoel zal hebben dat haar verhaal niet optimaal op het witte doek gebracht werd.