Vader en zoon vangen het beest uit je nachtmerries

door
Roald
Leestijd 1 min.

Een Australische vader en zoon hebben een zeldzame en angstaanjagende haai gevangen die normaal gezien honderden meters onder het oppervlak van de oceaan leeft. De Sydney Morning Herald meldt dat Mike Kelly en zijn 22-jarige zoon een net vol rivierkreeft aan boord sleurden voor de kust van New South Wales toen ze een kleine koboldhaai in het net zagen.

Deze wezens leven normaal op een diepte van 1200 meter maar de vissers hadden hun netten op een diepte van amper 600 meter uitgelegd. De haai was slechts een meter lang en wordt geschat 2 tot 3 jaar oud te zijn omdat volwassen koboldhaaien tot 4 meter lang kunnen worden.

"De koboldhaai is een evolutionair doodlopende weg, want het is enige soort die is overgebleven van hun geslacht, dat 125 miljoen jaar teruggaat," zei Alan Scrymgeour van het Sapphire Coast Marine Discovery Centre. "De andere soorten stopten met evolueren toen er dinosaurussen rondzwierven op de aarde."

De koboldhaai wordt binnenkort tentoongesteld in het Sydney Australian Museum.

Tegenwoordig worden er veel zeldzame vissen gevangen. Eerder spoelde er al een reuzenbekhaai aan op een strand in de Filippijnen en werd er een franjehaai gevangen in Australië.