Op één na beste burgemeester Termont geeft feest(je)

Daniel Termont (sp.a) werd tot tweede beste burgemeester ter wereld verkozen door de Londense City Mayor Foundation voor de World Mayor Prize. Ook al draait het voor de sp.a de laatste tijd niet zoals het wilt, het mag pronken met de op een na beste burgemeester ter wereld. Geen Di Blasio (New York), Hidalgo (Parijs) noch De Wever (Antwerpen) dus, maar Daniel Termont (Gent). Burgemeesters worden gelauwerd om hun eerlijke en open communicatie en ze moeten zowel nationale als internationale bijdragen leveren tijdens hun mandaat. Bovendien mikt de organisatie op een wereldwijde aanpak: zelfs een burgemeester van een piepklein dorp in de andere uithoek van de wereld kan in de top 10 belanden.

De Canadese burgemeester Naheed Nenshi van Calgary veroverde de eerste plaats. In alle bescheidenheid mag Termont zich dus voor de komende twee jaar de beste burgemeester van Europa noemen. Hij feliciteerde de burgemeester van Calgary,”want dat is een buitengewone eer”. Ontgoocheld mocht hij niet zijn, zegt hij zelf, “het is het werk van de afgelopen decennia dat in Gent is gebeurd, onder meer door het werk van mijn voorgangers Beke en Temmerman en zoveel Gentenaars.”

De politicus deelde de vreugde met zijn stad en financierde zelf een feest in de Gentse Vooruit. De opkomst was mager, met zo’n 300 man was de concertzaal niet eens voor de helft gevuld. Blijkbaar hadden de Gentenaars betere dingen te doen, want de inkom was gratis.

Daniël Termont droeg zijn tweede plaats op aan Gent en de Gentenaars en beloofde zich nog vier jaar ten volle voor Gent in te zetten.
Niet de sp.a-kopstukken John Crombez of Freya Van den Bossche – Bruno Tobback moest in Antwerpen een probleem oplossen – maar een ruime delegatie van de Afghaanse gemeenschap in Gent waren de meest opmerkelijke gasten op het feest voor Daniël Termont. ‘We zijn met zo’n 500 Afghanen in Gent. Burgemeester Termont komt naar al onze feesten en steunt ons. Wij wensen hem alle succes’, zei voorzitter Said Fazelwali.