Nieuwe dinosaurussoort ontdekt in China

In China is een nieuw soort van de  dinosaurussen ontdekt door een team van internationale paleontologen. De dinosaurus zou 160 miljoen jaar geleden geleefd hebben in het Zuidwesten van China, tegen Qijing. Het dier kreeg de naam  Qijianglong wat draak van Qijiang betekent. Lokale boeren zagen in de gevonden beenderen een gelijkenis met een draak uit de oude Chinese geschiedenis.

Het skelet werd gevonden door de lokale boeren in 2006 bij het uitgraven van een visvijver. Het dier was 15 meter lang, half nek en half lichaam. Het skelet vonden de paleontologen niet helemaal terug. Ze vonden delen van de nek, heel veel  delen van de staart en ook van de heup en romp vonden ze enkele delen terug. De delen van de handen en benen werden niet teruggevonden. De onderzoekers denken dat de dinosaurus nog een jongeling was want hij was nog niet helemaal volgroeid. Het is niet geweten hoe groot de ‘draak van Qijiang’ precies kon worden. Omdat het dier zo groot was, had het  ook weinig vijanden. Dankzij zijn lange nek zou hij ook makkelijk aan de bomen kunnen.

“Ik stel mij voor dat hij in een omgeving leefde waar veel naaldbomen stonden” aldus Tetsuto Miyashita, een promovendus in de paleontologie aan de Universiteit van Alberta in Canada. Hij hielp mee met de beschrijving van de dinosaurus. “Naast het dier vonden we ook verschillende vissoorten terug. Dit wijst op vroegere rivieren.” Volgens de onderzoekers is deze lange nek heel speciaal en specifiek voor de mamenchisauri-soort , een familie van dinosaurussen. Alleen in China vind je resten terug van dinosaurussen met lange nekken. De soort leefde dus alleen. Het skelet bevindt zich tijdelijk in het museum van Qijing maar zal verhuizen naar een nieuw dinosaurusmuseum in de buurt.