IJsland bouwt eerste Noorse tempel in 1000 jaar tijd

De Noorse goden zijn een comeback aan het maken in de populaire cultuur met Thor en Loki, maar de oude religie maakt ook een spirituele comeback. In IJsland is de neopaganistische organisatie, Asatruarfelagid, van plan om een Noorse tempel te bouwen. Het zou de eerste Noorse tempel zijn in het land sinds het christendom duizend jaar geleden op het eiland geïntroduceerd werd.

Hoewel de tempel gewijd wordt aan de oude Noorse idealen, zei de leider van de organisatie dat de context een beetje anders is in de moderne tijd. “Ik geloof niet dat er nog veel mensen geloven in een eenogige man die op een paard met acht benen rijdt,” zei Hilmar Orn Hilmarsson, een muzikant en hogepriester van Asatruarfelagid. “We zien de verhalen dus meer als poëtische metaforen en een manifestatie van de krachten van de natuur en de menselijke psychologie.”

De gemeenteraad van Reykjavik heeft grond geschonken voor de tempel, maar de kosten zijn grotendeels voor de religieuze groepering zelf. De leden van de organisatie zamelden bijna een miljoen dollar in voor het gebouw zelf, dat op een heuvel gebouwd zal worden met een koepel voor het zonlicht.

Eenmaal klaar zal de tempel onderdak bieden aan 250 gelovigen. Hij zal gebruikt worden voor bruiloften, begrafenissen, rituelen en ceremonies van meer dan 2488 leden van de groep. Asatruarfelagid werd in 1972 opgericht en is gebaseerd op “verdraagzaamheid, eerlijkheid, eer en respect voor het oude culturele erfgoed en de natuur. Elke persoon is ook verantwoordelijk voor zichzelf en zijn acties,” staat er te lezen op de website.