Treinreizigers organiseren zelf ludieke protestactie

Filip Beerens organiseert morgen samen met een hele hoop andere treinreizigers een ludieke stiptheidsactie. Ze willen hun ongenoegen over de NMBS aankaarten en benadrukken dat stakingen geen nut hebben.

«Aandacht, op dinsdag 3 februari houden wij, treinreizigers, onze eigen stiptheidsactie met vertraging van ons treinticket.» Met deze woorden roept Filip Beerens in een Facebook filmpje op om met meerdere pendelaars een stiptheidsactie te houden. Concreet wachten de deelnemers van de actie enkele tientallen seconden met het tonen van hun vervoersbewijs.

IMG_4026Eerder in december vorig jaar lanceerde hij in zijn eentje een gelijkaardige protestactie, die heel wat stof deed opwaaien. Volgens Filip is het de hoogste tijd voor een massale remake.

«Deze keer willen we een aantal algemene ergernissen aankaarten zoals de dagelijkse vertragingen, afgeschafte treinen, overvolle treinen en de slechte communicatie van de NMBS», vertelt Filip, die zelf ook elke dag pendelt tussen Denderleeuw en Brussel. Bovendien werden er recent nieuwe acties aangekondigd door de vakbonden. Volgens Filip het ideale moment om opnieuw actie te voeren.

«Het wordt tijd dat we ‘opstaan’ in plaats van ons neer te leggen bij de situatie terwijl we binnensmonds blijven klagen. We willen onderstrepen dat een gijzeling van de treinreiziger geen nut heeft. In plaats daarvan vragen we aan het personeel van de NMBS om een klantvriendelijke vorm van staken te bedenken. Of beter nog, om samen een actie uit te dokteren», zegt hij fel.

Ondanks de negatieve kritieken bij de vorige actie, ziet Filip geen probleem in zijn protest. «Het is geen agressieve maar een ludieke actie. We doen er niemand kwaad mee en willen geen conducteurs individueel aanvallen. We willen gewoon een boodschap overbrengen. Ik begrijp dat we hiermee treinpersoneel viseren, terwijl zij onze ergernissen niet veroorzaken. Maar zo veel last hebben conducteurs niet door onze stiptheidsactie. Laten we niet vergeten dat een treinreiziger andersom eveneens ongevraagd de dupe is van stakingen.»

(LDC)