Chinese overheid promoot ‘women-only’ wagons

Eerst maakte China parkeerplaatsen exclusief voor vrouwen. Nu denken de autoriteiten van Beijing over metrorijtuigen die uitsluitend toegankelijk zijn voor vrouwen.

De parkeerplaatsen, die in het roze geschilderd zijn en 30 centimeter breder zijn dan normaal, werden geïnstalleerd omdat men denkt dat vrouwen moeite hebben met het parkeren in krappe ruimtes. De metrorijtuigen worden echter om een heel andere reden gepromoot.

Xinhua, een Chinese nieuwsdienst, meldde dat twee leden van de Chinese People’s Political Consultative Conference, een wetgevende adviescommissie, een voorstel hebben ingediend dat vrouwen tijdens de spitsuren wagons moeten krijgen die exclusief voor hen zijn zodat ze beter beschermd zullen zijn tegen seksuele intimidatie.

Met meer dan 3 miljard pendelaars per jaar in Beijing is het niet ongewoon dat mensen op een ongemakkelijke manier tegen elkaar gedrukt staan op de trein en in de metro. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat 31% van de 1500 Chinese vrouwen die ondervraagd werden, een stijging van seksuele intimidatie meldden op het openbaar vervoer.

Andere Aziatische landen hebben al enige tijd de metro’s voor vrouwen geïmplementeerd. In Japan werden er na meldingen van seksuele intimidatie en betasting dergelijke wagons ingevoerd tijdens de spitsuren. In Maleisië zijn er al sinds 2010 roze women-only wagons op het spoor. Een jaar later introduceerde de overheid ook een taxi-service die uitsluitend voor vrouwen is.

“De wagons exclusief voor vrouwen zijn niet tegen de mannen bedoeld, maar alleen tegen diegenen met een slechte intentie,” schreef een gebruiker op Weibo.