Tourte met ricotta en spinazie

Ricotta en spinazie gaan samen als Samson en Gert of peper en zout. De beste vrienden verenigen we deze keer in een tourte, een quiche met een dekseltje van deeg.

time-to-eat_benodigdheden

Stap 1 : het deeg
Meng de bloem, het bakpoeder en het zout op het keukenblad. Maak een ‘putje’ voor de boter in het midden en meng het geheel met je vingers. Voeg een beetje water of melk toe om brokken te vermijden en een effen deeg te verkrijgen. Bewerk het deeg zo weinig mogelijk, anders wordt het na het bakken steenhard. Je kan het deeg eventueel op voorhand maken en ingepakt in vershoudfolie een dag of twee in de koelkast bewaren.

time-to-eat-2

Stap 2 : de vulling
Was de spinazie en stoof hem aan met een klontje boter en een beetje water. Zorg dat al het water verwijderd is voor je de spinazie met de ricotta mengt, om te vermijden dat je tourte begint te ‘lekken’ en het deeg wak wordt. Kruid de vulling met fijngehakte peterselie, peper, zout en een beetje nootmuskaat.

Stap 3: bakken
Een tourte is eigenlijk een quiche met een ‘deksel’ van deeg. Je kan één grote tourte maken, of verschillende individuele porties. Zorg er in ieder geval voor dat de bakvorm goed ingevet is en je het deeg niet te dun rolt. Prik met een vork luchtgaten in het deksel en giet er een scheut olijfolie over. Bak de tourte een half uur in een niet voorverwarmde oven op 220 graden.

Stap 4 : de salade
Was de veldsla, de Radicchio en de Romeinse sla. Snij het witbrood in blokjes en bak de croutons in spe aan in een mengeling van boter en olijfolie. Maak een vinaigrette van mosterd, rodewijnazijn, olijfolie, peper en zout en besprenkel de salade en de croutons ermee.

time-to-eat-3