Wetenschappers vinden manier om ei te 'ontkoken'

door
Roald
Leestijd 1 min.

Het is gemakkelijk om een ei te koken, maar is er ook een manier om het ei te 'ontkoken'? Niet helemaal, maar wetenschappers zeggen dat ze een manier hebben gevonden om de effecten die koken heeft op de eiwitten in eiwit om te keren en het kan helpen bij het stroomlijnen van de manier waarop de complexe moleculen worden geproduceerd voor gebruik in de gezondheidszorg en voedselproductie.

"We hebben een manier gevonden om een kippenei te ontkoken," zei Dr. Gregory Weiss, een professor chemie aan de Universiteit van Californië. "In onze paper beschrijven we een apparaat dat verstrikte eiwitten weer uit elkaar kan trekken zodat ze opnieuw naar hun oorspronkelijke vorm gaan. We kookten de eiwitten 20 minuten aan een temperatuur van 90°C en kunnen de eiwitten terugdraaien naar hun oorspronkelijke staat."

Weiss en zijn collega voegden eerst de chemische verbinding ureum toe aan het ei zodat het eiwit dat tijdens het kookproces hard geworden was, weer vloeibaar werd. Vervolgens gebruikten de wetenschappers een zogenaamd vortex fluïdum. Dat is een manier om material aan hoge snelheden rond te draaien waardoor verwarde moleculen zich weer strekken zodat ze zich kunnen herstellen naar hun oorspronkelijke vorm.

Dit vermogen om eiwitten te reconstrueren kan het fabricageproces van voedingsmiddelen als kaas maar ook de ontwikkeling van kankerbehandelingen stroomlijnen volgens de onderzoekers. "Ik kan niet voorspellen hoeveel geld deze techniek zal besparen, maar het bespaart sowieso een hoop tijd en tijd is geld," zei Weiss aan CNBC.