Weer of geen weer, de bal rolt voor de BX ketten

Enkele centimeters sneeuw en een ijzige wind gooiden afgelopen weekend zowat overal in België roet in het wedstrijdschema. De Koninklijke Belgische Voetbalbond gelastte een heleboel matchen af, en dat precies één week na het einde van de winterstop.

Vriestemperaturen en beperkte zichtbaarheid zijn verre van ideale omstandigheden voor een leuke match, maar toch reageren de spelers van BX ontgoocheld. “Als je een passie hebt voor voetbal, dan staan weekends synoniem voor uitdaging, beproeving en spanning onder vrienden.”

Wat doe je dan om toch plezier te maken, je conditie op peil te houden en vooruitgang te blijven boeken? Steven Gibas, coördinator bij BX, observeerde hoe voetbalfreaks overleven wanneer de boel stilligt. De kleinste ketjes voetballen veel op school, tijdens de speeltijd, en gaan vaak in het park sjotten met hun familie. “Dat is precies wat ze nodig hebben, want op die leeftijd moeten ze hun techniek ontwikkelen. En dat kan alleen door zo veel mogelijk een bal aan je voeten te hebben”, zegt Steven. De ouderen organiseren zich onderling. Ze hebben een fitnessabonnement en trainen samen cardio en spieren, in kleine groepjes. Sommigen spelen ook ‘futsal’, zaalvoetbal in ploegen van 5, om hun dagelijkse dosis adrenaline te krijgen. Een kleiner veld, minder spelers, een ander tempo en heel intens. Steven merkt ook op dat vechtsporten populair zijn bij de tieners. Een prima manier om je lenigheid te trainen.
En ook de trainers van BX zitten niet met hun duimen te draaien. Zij gaan op zoek naar vriendschappelijke wedstrijden. Dat zijn prima initiatieven om de conditie op peil te houden, zich buiten de competitie te meten met andere teams en te genieten van een leuke sfeer. Echt “vriendschappelijk” dus! Naast zijn rol als trainer van de U9 en speler bij de U21, organiseert Serge Dongo ook speciale trainingen voor keepers. “Hij loopt echt over van de energie voor het voetbal en voor onze club”, zegt Steven. “Van zodra hij een paar minuutjes tijd heeft, loopt hij rond het veld.”

De spelers van BX kijken reikhalzend uit naar hun volgende wedstrijden. “Ze hebben hard gewerkt om in vorm te blijven en dat kan wel eens een troef zijn ten opzichte van spelers die al weken niet meer gevoetbald hebben”, legt Steven uit. “Zelfs al ebt dat voordeel weg na een of twee weken wedstrijdritme.” Maar voor de spelers van BX is het geen kwestie van voordeel. Ze doen het gewoon uit liefde voor het voetbal en voor hun ploegmakkers. Zelfs als het sneeuwt!

Vlaanderen verbeelding werkt_vol