Deze app vertelt je welke vrienden je boos en gelukkig maken

Apps en wearables maken het gemakkelijk om alles in jouw leven bij te houden. Of dat nu gaat over hoeveel stappen je gelopen hebt, hoeveel uren je sliep of je hartslag, er is voor alles wel een app. Maar deze nieuwe app gooit het over een andere boeg. Pplkpr zoals de app heet, verzamelt gegevens over jouw sociale interacties en analyseert deze om te zien hoe je je echt voelt als je praat met bepaalde mensen.

Lauren McCarthy en Kyle McDonald, de ontwikkelaars van de app (die uitgesproken wordt als ‘people keeper’), lanceerden de app zodat gebruikers kunnen zien welke mensen hen gestresseerd, blij of opgewonden maken.

Het duo voerde een week lang onderzoek uit met acht studenten van de Carnegie Mellon University. Pplkpr werkt met elke Bluetooth 4.0-tracker die GPS en hartslagcontrole bevat zoals de Polar H7 borstband en de Zephyr HXM.

Het synchroniseert met de app en registreert dan wat je voelde tijdens elk gesprek dat je voert of dat nu met vrienden, je baas of een familielid is. De app wordt steeds slimmer naarmate hij meer leert over je emoties en hoe mensen ze op subtiele wijze beïnvloeden.

PplKprApp-640x551

Op basis van de verzamelde gegevens en zelfrapportage (de gebruiker beantwoordt een paar vragen van de app) zoekt het naar terugkerende trends in je relaties en bepaalt het welke mensen op een positieve of negatieve manier van invloed zijn op jou.

Een van de deelnemers onthulde dat een bepaalde vriend haar humeur beïnvloedde elke keer wanneer ze tijd met hem doorbracht. “Mark maakt me blijkbaar vaak boos volgens de app. Misschien moet ik niet zoveel afspreken met hem,” zei ze.

pplkpr2

Hoewel de analyse van de gegevens dus een licht laat schijnen op de negatieve invloed van een ander op jouw leven, zegt het team dat het dankzij technologie ook mogelijk wordt om je persoonlijk te ontwikkelen en betere keuzes te maken.

“Zodra mensen de app gebruikten, merkten we dat een groot deel van de deelnemers dit met alles zouden willen doen,” zei McDonald.