Vijf tips om te overleven in de stroomloze wereld van Revolution

Elektriciteit is zo onmisbaar in ons dagelijkse leven dat we het vanzelfsprekend vinden. Maar wat als we plots zonder vallen? In de wereld van Revolution is dit onwaarschijnlijke scenario een pijnlijke  werkelijkheid geworden. Wanneer de serie begint, heeft de mensheid al vijftien jaar geen watt of ampère meer gezien, zelfs batterijen en motoren functioneren niet meer. Toch pasten mensen zich aan aan deze barre omstandigheden. Er zijn dus heel wat spitsvondige manieren om te overleven zonder elektriciteit. Hieronder vind je een paar tips, moest je ooit, net als in Revolution, zonder stroom vallen.

  1. Vuurtje stoken

Een van de belangrijkste vaardigheden in een wereld zonder elektriciteit is een vuur kunnen stoken. Dat kan je gebruiken om te koken, voor warmte en licht of om je positie duidelijk te maken. Gas is eenvoudig in gebruik maar niet altijd voorradig, dus vroeg of laat zal je waarschijnlijk naar hout grijpen. Als je een houtvuur maakt, begin je met fijne takjes en schors, ofwel het tondel. Daarrond leg je de grote stukken houten. Belangrijk is dat je de stukken hout zo legt dat zuurstof het brandende tondel kan bereiken. Leg de grote stukken hout dus niet domweg op het vuur, maar plaats ze errond zodat de vlammen aan het hout likken en toch nog zuurstof krijgen.

  1. Let there be light

Geen gloeilampen zonder elektriciteit en een houtvuur in kamers zonder schoorsteen zorgt voor een rookprobleem dus dat is ook geen oplossing. Kaarsen kunnen licht in het donker brengen maar als je er geen hebt, moet je iets anders bedenken. Je kan ook heel eenvoudig je eigen kaarsen maken. Het enige dat je nodig hebt is een blikje of potje, olijfolie en wat katoen. Rol het katoen tot een lont, giet wat olijfolie in het potje en leg de lont erin. Wacht tot de lont de olijfolie absorbeert en steek het deel van de lont dat niet in de olijfolie ligt aan. Zo heb je een kaarsje waarmee je enkele uren toekomt. Als de olie bijna op is, kan je het potje gewoon vullen.

  1. (Stalen) ros

In Revolution werken treinen en vliegtuigen, maar ook auto’s plots niet meer. Mensen moeten dus teruggrijpen naar de oude vertrouwde ros, of die nu van staal is of niet. Een paard is sneller en je moet zelf minder inspanning leveren om ergens te geraken, maar je hoeft je fiets geen eten te geven. Het lijkt ons waarschijnlijker dat er een fiets voorhanden is, maar een paard kan natuurlijk een hele koets trekken. Als je dus een paard kan bemachtigen, is dat een ideaal vervoersmiddel maar met een fiets kan je ook een grote afstand afleggen.

  1. Voedsel bewaren

Met een vuurtje kan je een maaltijd bereiden maar je hebt ook een manier nodig om voedsel te bewaren. Zonder elektriciteit is een ijskast natuurlijk uit den boze dus je moet terugkijken naar hoe mensen vroeger voedsel bewaarden. Haring of spek pekelen door het in zout te leggen, zorgt ervoor dat je het langer kan bewaren en heeft bovendien geen negatief effect op de smaak. Hetzelfde voor het roken van vlees, vis en kaas. Sommige groenten, fruit en zelfs soorten vlees kan je ook drogen, zodat deze niet kunnen bederven. Het vergt enige aanpassing maar je kan toch heel wat voeding bewaren zonder ijskast.

  1. Er warmpjes bijzitten

Hoogstwaarschijnlijk beschik je thuis over centrale verwarming maar die werkt voor geen meter meer als elektriciteit wegvalt. Een eerste stap om er warmpjes bij te zitten is je huis goed isoleren, zodat de warmte niet kan ontsnappen. Zorg ervoor dat het niet kan tochten door de kieren onder de deur af te dekken. Een kachel op hout kan heel wat warmte brengen, op voorwaarde dat je plaats hebt om de afvoer te plaatsen. Dekens en een extra laag kledij kunnen je ook beschermen tegen het koude.

Klaar om de wereld van Revolution te trotseren? Het tweede seizoen van serie ligt vanaf vandaag in de winkelrekken op dvd en Blu-ray.

REVOLUTIONS2_DVD_3D