Belg ontdekt per toeval een van de zeldzaamste zoogdieren ter wereld

Philippe Kok, een wetenschaper aan de VUB en het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen, heeft samen met een team van Belgische en Braziliaanse wetenschappers de Roraima-muis herontdekt. De Roraima-muis is een van de zeldzaamste zoogdieren ter wereld. Kok en zijn team ontdekten de muis per toeval op de top van de Wei Assipu-tepui, een van de tafelbergen in Guyana.

muisKok houdt zich als herpetoloog bezig met de studie van reptielen en amfibiën en was dan ook om die reden naar Guyana getrokken. Hij ontdekte de muis toen die in de buurt van zijn kampplaats rondsnuffelde. De Roraim-muis is klein en heeft een korte staart, kleine oortjes en lange klauwen. Er werden nog maar zes exemplaren van de muis gevonden in 1927 en 1989. Dat gebeurde telkens op de Roraima-berg die op de grens van Guyana, Venezula en Brazilië ligt.

muis2

Kok voerde voor het eerst een DNA-analyse op de muis en ontdekte dat de nauwste verwanten van het zoogdier zich in verafgeleden gebieden van het plateau bevinden. “Het is verrassend dat de nauwste variant van de kleine muis in een gebied leeft dat er duizenden kilomters vandaan ligt,” zei Kok.