Boeing vliegt in 2017 naar het International Space Station

Boeing wordt het eerste particuliere bedrijf dat astronauten naar het Internationaal Space Station (ISS) zal vervoeren, als onderdeel van een commercieel contract met NASA. Dat zei een ambtenaar van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. NASA koos voor een samenwerking met  SpaceX en Boeing om de Amerikaanse afhankelijkheid van het Russische Sojoez af te bouwen.

“De eerste commerciële missie naar het ISS zal een missie van Boeing worden,” zei Kathy Lueders, die het programma van de comerciële ruimtevaart beheert bij NASA. De missie zal doorgaan op het einde van 2017 of begin 2018.

Het contract van 6.8 miljard dollar omvat in total zes bemande missies naar het ISS voor beide bedrijven. De gemiddelde kosten voor het hoofdkwartier van NASA bedragen 58 miljoen dollar over de looptijd van het contract. NASA betaalt momenteel meer dan 70 miljoen dollar aan Sojoez om astronauten naar het ISS te vervoeren.

John Elbon, de manager van Boeing Space Exploration zei dat de eerste onbemande testvluchten gepland staan voor april 2017 gevolgd door een missie met twee passagiers in juli. De eerste vlucht onder contract bij NASA met astronauten aan boord wordt verwacht te beginnen in december 2017.