Kauwgom kauwen blijkt effectiever te zijn dan flossen

Als je van kauwgom houdt, is er goed nieuws voor jou. Volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in PloS One, is kauwgom efficiënter voor de mondhygiëne dan flossen. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in Nederland hebben gevonden dat één stukje kauwgom het aantal bacteriën in je mond met 10% kan verminderen.

Voor de studie moesten vrijwilligers een stukje groene muntkauwgom kauwen zo’n tien minuten voor het uitstrijkje van het speeksel genomen werd. De onderzoekers kwam erachter dat een stukje kauwgom 100 miljoen bacteriën kan opnemen, waardoor het effectiever is dan flossen.

Langer kauwen op een kauwgom zorgt ervoor dat er meer soorten bacteriën opgenomen worden, maar het aantal vermindert. Dat suggereert dat de bacteriën naar verloop van tijd terug in de mond worden vrijgelaten. De onderzoekers merkten bovendien op dat kauwgom niet noodzakelijkerwijs bacteriën uit alle delen van de mond opneemt.

“Kauwgom verwijdert niet per se bacteriën uit alle delen van de mond zoals bij poetsen en flossen, dus de resultaten kunnen beter zijn van poetsen of flossen kunnen op langere termijn beter zijn,” staat er in de studie.

Dit is niet de eerste studie die suggereert dat kauwgom nog andere zaken doet dan het verhelpen van een slechte adem. In 2008 bleek uit onderzoek dat kauwgom kauwen angst kan verminderen. Het kauwen verhoogt de alertheid en vermindert stress.