Blackberry in gesprek met Samsung over een verkoop van 7.5 miljard dollar

door
Roald
Leestijd 2 min.

Samsung Electronics heeft onlangs een bod gedaan van 7.5 miljard dollar op BlackBerry Ltd. Het bedrijf doet dat voornamelijk omdat het op zoek is naar waardevolle patenten die ze kunnen gebruiken in de strijd met Apple. Dat meldt Reuters.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung wil BlackBerry kopen aan 13.35 tot 15.49 dollar per aandeel, wat neerkomt op een premie van 38 tot 60 procent ten opzichte van de huidige koers van BlackBerry. Vertegenwoordigers van de twee bedrijven, die samen werken met adviseurs, ontmoetten vorige weer elkaar om een mogelijke verkoop te bespreken. Dat zegt een bron van Reuters die anoniem wil blijven aangezien de informatie privé is.

BlackBerry heeft eerder een aantal aanbiedingen naast zich neer gelegd omdat de raad van bestuur van mening is dat herstructurering binnen het bedrijf een grotere waarde voor de aandeelhouders kan opleveren dan een verkoop aan de huidige voorwaarden.

De kracht van Samsung ligt in het feit dat het wereldwijd de nummer 1 is in het maken van apparaten voor de consumentenmarkt. Maar die markt is overvol geworden in de afgelopen jaren. Met een overname van BlackBerry hoopt Samsung om grote stappen te kunnen zetten doordat er een oude rival minder is.

"Hoeveel telefoons van Samsung zie je in de kantoren? Dit is een unieke kans voor Samsung om ook op de ondernemingsmarkt een belangrijke speler te worden," legt Colin Gillis, analist bij BGC Partners, uit.

Naast een mogelijke opmars bij ondernemingen, is Samsung vooral geïnteresseerd in de patentenportefeuille van BlackBerry. Het problem is dat het bedrijf twijfelt of het BlackBerry daarvoor volledig moet opkopen.

"Als Samsung alle beveiligde functies van het BlackBerry-netwerk in handen kan krijgen, dan kan het bedrijf zich opnieuw proberen onderscheiden van Apple en de anderen," zei Ross Healy, portfolio manager bij MacNicol & Associates.

De patentenportefeuille bestaat uit 44.000 patenten ter waarde van 1.43 miljard dollar volgens de boekwaarde van augustus vorig jaar. Veel analisten denken echter dat de portefeuille veel meer waard zou kunnen zijn.

Samsung zal waarschijnlijk het hele bedrijf moeten opkopen om aan die patenten te kunnen raken, want BlackBerry liet eerder al weten niet geïnteresseerd te zijn in de verkoop van een deel van specifieke activa.